Completarea neașteptată a colecției grădinii zoologice cu ajutorul locuitorilor capitalei. Tritonul spinos care este un reprezentant amfibian destul de rar și care trăiește de obicei în America de Sud, este acum prezent în colecția de animale ale grădinii zoologice din Chișinău.

„Acesta este primul animal oferit întreprinderii în anul 2021, dar care nu este unicul în ultimii ani”, comentează angajații din secție. „Niște oameni necunoscuți au adus animalul la postul de pază al grădinii zoologice și l-au lăsat. A fost aruncat ca un câine sau o pisică cu care s-au săturat să se joace ”, -se revoltă angajații întreprinderii.

 

Din spusele angajaților grădinii zoologice, abandonarea animalelor de companie, din păcate, este o practică obișnuită pentru oameni. Tritonul a fost hrănit și amplasat într-o volieră, care este amenajată în conformitate cu condițiile necesare de trai. Acum el este unul dintre sutele de viețuitoare ale terariului.

O poveste și mai tragică s-a întâmplat cu un eublephar pătat. El la fel a fost adus și lăsat la serviciul pază al întreprinderii de către câțiva tineri. Ei nu știau cu ce să hrănească șopârla rară și animalul era epuizat . Datorită îngrijirii corecte, animalul a supraviețuit și acum chiar pozează pentru fotografii.

Totodată, recent, la Grădina zoologică din Chișinău au apărut șarpele cu burtă galbenă și țestoasele balcanice. Acestea sunt acceptate în colecția întreprinderii, după ce sunt supuse unei examinări a stării de sănătate. Unele animale reușesc să-și găsească noi stăpâni, dar majoritatea din ele nu au parte de o asemenea fericire. La fel este imposibil de a plasa până la nesfârșit animale noi în colecție, mai ales dacă volerele ce corespund necesităților de întreținere sunt deja ocupate. Întreținerea și îngrijirea unor astfel de animale sunt complicate și costisitoare. Dacă sunt acceptate multe animale noi „neprogramate”, atunci devine mai dificil pentru toți.

Dorim să finisăm acest text cu cuvintele: „Oameni, rămâneți oameni în toate circumstanțele!”