Foarte des, la grădina zoologică oamenii aduc animalele, pe care nu știu cum să le ajute. Aici medicii veterinari și biologii pot vindeca animalele bolnave, le pot oferi îngrijire de calitate. De asemenea, deseori colecția grădinii zoologice este completată cu animalele de companie care au dezamăgit, obosit, plictisit sau cumva nu au fost pe placul stăpânilor săi. Dorim să vă povestim despre acestea și altele.

Dintre păsări, cel mai des la Grădina Zoologică din Chișinău este adusă pasărea foarte cunoscută, cum ar fi barza. Numai în primele luni ale acestui an, acest lucru sa întâmplat deja de trei ori.

Barza albă este cea mai renumită dintre specii din țara noastră. Este o pasăre albă cu vârfurile negre ale aripilor, gâtul lung, ciocul roșu subțire și picioarele subțiri. Anvergura aripilor poate atinge 2 metri, iar speranța de viață este de 20 de ani. Barza este o pasăre foarte familială. Se stabilesc în perechi în locuri înalte și liniștite lângă casele oamenilor și se întorc la cuibul lor natal din an în an.

În grădina zoologică din Chișinău, au existat cazuri când păsările erau aduse fiind rănite la aripi, cap, picioare … deoarece cocostârcii vizitează des fermele, fură puișori, din care cauză sunt bătute. În grădina zoologică, păsările au fost vindecate, hrănite și eliberate.

A fost un caz, când o barză a încercat să zboare înainte de a se însănătoși, dar vârfurile aripilor sale (penele) au fost tăiate. După ce a încercuit în zbor grădina zoologică, barza s-a întors și s-a stabilit cu traiul pe acoperișul volierei crocodilului Ghenadia. Apoi cura de tratament a continuat și s-a finisat cu succes. Aripile restabilite îi permiteau deja să zboare în libertate, dar pasărea a luat decizia să rămână.

Zoologul Zahar Akimenko crede că principalul motiv pentru acest comportament al păsării (ca și în majoritatea cazurilor similare) a fost hrana în abundență la grădina zoologică și îngrijirea de către angajați pe care păsările le simt. El a dat exemplul unui cocostârc numit Malîș, care a sosit la grădina zoologică fiind încă pui și era foarte slab. Puiul a fost îngrijit și în prezent este foarte blând. El crede în bunătatea oamenilor, este foarte curios, comunică cu plăcere cu vizitatorii și îngrijitorii.De asemenea el preferă peștele, având o poftă excelentă și caracter prietenos.

Vino să admiri păsările impunătoare!
Grădina zoologică activează zilnic, de marți până duminică, de la 8.00 până la 19.00.