Un mascul de pinguin Humboldt (Spheniscus humboldti), în vârstă de 4 ani, pe nume Munc, care trăiește la Grădina zoologică Chester din Marea Britanie, a fost supus unei intervenții chirurgicale de înlăturare a cataractei. Din fericire, totul s-a sfârșit cu bine.
Când echipa grădinii zoologice și-a dat seama că Munc cu dificultate prindea pești și se lovea de alți pinguini, a fost luată decizia de a interveni rapid. „Am observat că Munc înota mai lent ca de obicei și se străduia să se scufunde după pești în timpul hrănirii. Iar dacă pinguinul nu poate prinde pești, atunci ceva nu este în regulă. Anume atunci au fost invitați medicii veterinari ”, a spus Sophie Bissaker, angajata care avea grijă de papagalii și pinguinii de la menajerie.
S-a dovedit că animalul abia de vedea cu ochiul stâng și complet nu vedea cu ochiul drept. „Activez în medicină veterinară timp de 24 de ani și Munc este primul pinguin pe care l-am operat.
Intervenția chirurgicală a fost singura ieșire din situație pe care am avut-o ”, a spus Iona Mathison, oftalmolog veterinar la Eye Vet.
După intervenția reușită, pentru a se recupera, Munc a fost plasat într-o piscină mică separată. Aici, pentru companie, i s-a alăturat partenera sa de viață, Wurley.
Din spusele angajaților grădinii zoologice, Munc o adoră pe Wurley și, oriunde ar merge ea, el o urmează. În această situație, probabil ea l-a susținut. Ei nu s-au despărțit niciodată, iar în 2019 la ei a apărut primul lor pui, Lik. Necătând la faptul că lui Munc zilnic i se administrează picături pentru ochi, el deja înoată mai rapid și se hrănește din nou în grup.