Un zmeu negru zgomotos și un șoim al rândunelelor tăcut coexistă pașnic în una din volierele păsărilor de pradă din Grădina zoologică din Chișinău. Și aceasta nu este o coincidență – deoarece sunt vecini pașnici și în natură.

Șoimul rândunelelor a sosit în capitală în baza unui contract de schimb dintr-o grădină zoologică din Rusia. Era o pasăre tânără, care s-a maturizat la grădina zoologică din capitală. Foarte calm, undeva chiar indiferent față de factorii de agitație, prădătorul cu dimensiunile de jumătate de metru, chiar permitea să fie fotografiat. Potrivit zoologului Zahar Akimenko, pe parcursul unui an în care a îngrijit pasărea, el i-a auzit vocea o singură dată, deși în sălbăticie acest lucru se întâmplă mult mai des atunci când pasărea are cu cine să comunice.

Zmeul, care după dimensiuni este puțin mai mare, preferă să ocupe partea inferioară a volierei „șoimilor”. Există o divizare nerostită între păsări – tu nu mă deranjezi și eu nu te deranjez. Spre deosebire de vecin, zmeul, dimpotrivă, este gata să imită sunete fără să se oprească, dacă vizitatorii îl dojenesc. La grădina zoologică el a ajuns, așa cum se întâmplă adesea, fiind rănit. Aripa păsării a fost traumată și a necesitat să fie tratată de medicul veterinar.

Ambele păsări sunt de stepă. Se deosebesc prin dimensiuni mici și eleganță.

În natură ele se hrănesc cu rozătoare mici și insecte. Totodată șoimul poate prinde păsări mici din zbor.

Din păcate, vizitatorilor aceste păsări sunt rar vizibile. Ele preferă să se retragă în timpul fluxului de vizitatori, ascunzându-se printre decorațiuni. Dar poate o să aveți norocul să-i observați? Veniți să faceți cunoștință!