Săptămâna trecută ne-a adus animăluțe noi nu numai din pădurea moldovenească. Trei pui de capră siberiană s-au născut la Grădina zoologică din Chișinău.

În prezent puii se află lângă mamele lor grijulii, iar dacă ai norocul să vizitezi grădina zoologică în timpul când ei se joacă, poți urmări cursele și jocurile lor amuzante. Atrageți atenția cât de bine puii se țin pe picioare și se mișcă rapid. Aceasta este o condiție obligatorie pentru a supraviețui în natură.

Puii se simt minunat și sunt perfect sănătoși. S-au născut două femele și un mascul.

La aspect caprele siberiene diferă puțin de caprele domestice (au coarne și corpul lor este mai mușchios). Un mascul adult poate cântări până la 60 kg – această specie fiind cea mai mare dintre animalele specifice speciei date.
Sunt animale sedentare. Dacă pe teritoriul ocupat animalele nu sunt deranjate de prădători, ele se deplasează doar puțin în timpul schimbării anotimpurilor, dar nu merg departe.

ȘTIAȚI CĂ?

Iarna, deseori, după turmele caprelor siberiene se deplasează curcanii de munte. Păsările se cuibăresc și locuiesc în apropiere de capre și se hrănesc de la ele. Caprele sapă pământul, iar apoi păsările caută acolo mâncare. Totodată păsările servesc ca alarmă pentru turmă – sunt primii care observă pericolul și emit un șuierat alarmant. Ei singuri reușesc să scape, iar caprele primesc un semnal care îi fac să se retragă.

Фото: orientalbirdimages.org