Anul acesta crocodilul Ghenadia are parte de multe aventuri. Din cauza primăverii „întârziate”, ea mai mult ca deobicei a stat în terariul cald, dar a venit timpul să iasă la „libertate”!
Astfel, ieri ascunzișul vremelnic a fost părăsit de vidră, care s-a mutat într-o volieră mai mică, iar „reședința de vară” se pregătea pentru a primi un alt oaspete.
În primul rând – curățenia! Volierele și bazinele sunt curățate regulat, dar mai minuțios ele ar trebui să fie curățate în cazul strămutării unui animal de altă specie, cum și este în cazul nostru. În acest scop, ziua de ieri a fost dedicată periilor și lavetelor. Spălarea-curățarea și clătirea abundentă a bazinului este o necesitate. Nici o substanță chimică nu poate nimeri în apa, în care reptila va petrece mult timp.
Astăzi este ziua „x”
Ghenadia nici nu bănuia că peștele propus ei era o capcană!
Deci … aici vom avea nevoie de mai mult de doi supraveghetori. Luăm în ajutor câțiva bărbați puternici și mergem în terariu.
Sunt pregătite: un prosop mare și umed, o frânghie, câteva corzi puternice, targă, pătură și pentru cei mai sensibili – valeriană. Încă și pește pentru „doamnă”.
În procesul de transfer al animalelor periculoase este importantă siguranța, atât a oamenilor, cât și a animalului. Dacă ne relaxăm, riscăm să pierdem membrele, dacă presăm prea tare – animalul se va stresa și se va refuza de hrană. Adesea, utilizarea medicamentelor este o măsură necesară – atunci când animalul nu poate fi pur și simplu „înfășurat”. În acest caz el trebuie trimis la „culcare”. Dar Ghenadia are deja experiență, nu se teme de stres și nu are nevoie de somn medicamentos.
În volieră este important să reacționăm rapid, cu atenție și să nu cădem în piscină în cadrul acestui proces. Crocodilii pe uscat sunt periculoși, iar în apă cu atât mai mult, chiar dacă este puțină apă în bazin.
Deci, începem să pescuim…
I-au arătat un pește, l-au întins în fața botului, astfel încât crocodilul să-l poată vedea.
Alt angajat, de sus, cu atenție (acolo unde crocodilul nu poate vedea) coboară frânghia . În timp ce Ghenadia prinde peștele cu dinții, frânghia se strânge și fixează măxilarul închis.
În continuare trebuie de activat rapid. În timp ce animalul înghite deliciul, trebuie de urcat rapid deasupra lui și de acoperit capul animalului cu un prosop umed. Totodată trebuie de ținut bine botul, fixând măxilarul ridicat – această poziție face mai dificilă mișcarea capului.
ESTE INTERESANT
Apropo, știați că la un crocodil reflexul închideri măxilarelor este rapid, chiar și în cazul nimeririi celei mai mici picături de apă pe limbă?
În cazul închideri gurii la crocodil, presiunea variază între 140 – 350 de atmosfere! Capul ridicat, spre mirare, este greu de controlat. Paradox.Un video distractiv despre ceea cum mușcă crocodilii.
Cu ochii închiși, crocodilul nu prea încearcă să scape. În primele clipe el încearcă să-și dea seama ce se întâmplă de fapt! Iar apoi este prea târziu … fiind deja legat de „mâini și picioare”.
Și acum, la locul de destinație se deplasează transportul. Animalele mari pe teritoriul grădinii zoologice sunt transportate cu ajutorul tractorului albastru „Belarus”. Într-un container special amenajat cu paie se încarcă colivia transportabilă, targa specială, în dependență de cine va fi de această dată pasagerul.
Crocodilul fixat se plimbă pe platformă, însoțit de cinci însoțitori. Nu va fugi cu siguranță, iar dacă o să încerce să sară – se poate trauma. De ce să avem nevoie de aceasta? Nimeni nu are nevoie de așa ceva. Așa deci, ținem, mergem și ne bucurăm de priveliști.
De la volierele păsărilor coborâm în vale, pe lângă volierele vulpilor, ratonilor, păunilor și zebrelor. Suricatele sunt deja în voliera de vară – stau drept și petrec cu ochii tractorul.
Spatii largi de vara
Descărcăm pe loc, cu atenție luăm targă – 60 kg de mușchi, plus îngrijitorul de sus – nu este o glumă. Cu toate acestea, Ghenadia nu prea încearcă să se „revolte”. Poate că i-a plăcut peștele? Sau a simțit apa proaspătă din bazin?
O ducem în volieră, scoatem coarda care fixează labele, luăm targa, părăsim voliera, continuând a ține frânghia.
Când inventarul și toată lumea sunt în afara volierei , putem elibera frânghia. Ce face Ghenadia? Imediat începe să miște din cap, să șuiere și să „clonțăie” din dinți. Și este foarte bine că nimeni nu este în jur!
După câteva minute, reptila coboară în apa proaspătă din bazin, iar îngrijitorii cu acuratețe pot lua inventarul ce se află lângă portiță – un prosop pentru a fi uscat și frânghia pentru următorul transfer.
Asta e tot!
Veniți să salutați crocodilul! Ghenadia este în voliera noua!