La 23 mai este sărbătorită Ziua Mondială a Broaștelor țestoase. Acest animal simbolizează înțelepciunea, prosperitatea și longevitatea.

Conviețuirea animalelor în vecinătate cu oameni este foarte periculoasă, iar pentru multe animale, în genere poate fi fatală. Țestoasele nu sunt excepție.Ecologiștii er

au foarte îngrijorați de micșorarea numărului de broaște țestoase în natură, din care cauză a fost creată Asociația americană de salvare a broaștelor țestoase (American Tortoise Rescue). Asociația și-a început activitatea în anul 1990 în Malibu (California, SUA), iar 10 ani mai târziu a venit cu inițiativa de a crea o sărbătoare tematică. Astfel, în anul 2000 a apărut Ziua Mondială a Țestoaselor. În această zi în toate habitatele broaștelor țestoase se desfășoară campanii, în timpul cărora voluntarii salvează animale, făcând treceri pentru ele sub șoselele aglomerate în locuri de migrație sau în alte locuri periculoase. De asemenea, participanții la activități încearcă să obțină atribuirea statutului de teritorii protejate de stat țărmurilor mărilor, unde țestoasele marine își depun ouăle.

În ultimii ani, Ziua Broaștelor țestoase a fost sărbătorită nu numai în habitatele naturale ale acestor animale, dar și în multe alte țări ale lumii. În această zi, oamenii încearcă să excludă felurile de mâncare preparate din broaște țestoase, iar din viața de zi cu zi să excludă obiectele de uz casnic confecționate din carapacea acestora (pieptene, cutii etc.).

Sărbătoarea în sine include mascarade în costume de broaște țestoase cu scene amuzante din viața animalelor, dansurile broaștelor țestoase și expedierea felicitărilor amuzante cu imaginile lor. Folosind imaginația fiecare poate susține această minunată tradiție.

Ln Grădina zoologică din Chișinău, broaștele țestoase de dimineață au primit o porție „festivă” din deliciul preferat.

Vino la grădina zoologică și admiră-le!