Dl Șeliakov, medic veterinar, enumeră modalitățile de a ușura viața animalelor de companie pe timp de caniculă.
Mihail Șeliakov, medicul veterinar de categorie superioară, a oferit recomandări proprietarilor de animale în aspectul îngrijirii acestora pe vreme caldă.
Potrivit specialistului, în această perioadă, este interzisă lăsarea cuștilor cu șoareci sau hamsteri în soarele arzător. De asemenea, veterinarul a sugerat ajustarea timpului de plimbare cu viețuitoarea (ieșirile de dimineață devreme sau/și seara sunt bine venite).
Pentru ca animalul să se hidrateze, este necesar de a avea la îndemână o sticlă de apă sau un bol la plimbare, astfel încât acesta să poată bea oricând. În locurile publice, unde se permite acest fapt, se recomandă de a nu se lega apărătoarea de botul animalului (botniță).
„În momentul când câinele se află sub acțiunea căldurii, acesta își deschide gura, scoțându-și limba, astfel eliberând excesul de fierbințeală din corp. Botnița ar reprezenta un obstacol în efectuarea acestui proces.” – a menționat Șeliakov într-un interviu, acordat miercuri, 23.06. portalului de știri 360tv.ru
„Preferabil ar fi ca companionul și animalul să se plimbe în zonele umbrite sau în apropiere”, a specificat medicul veterinar, adăugând că „haina protejează câinele nu numai de hipotermie, ci și de supraîncălzire”,«plica nevropatică» (afecțiune rară a părului, ce se caracterizează prin părul încrustat și lipicios cu un miros specific), fiind ceva neadmisibil pe așa vreme.
Pe vreme caldă, pisicile nu trebuie închise într-o cușcă și în momentul când stăpânul lasă animalul singur acasă, atunci ferestrele trebuie să rămână deschise. Acestea trebuie să dispună de plase speciale, iar prezența nelimitată de apă și acordarea pisicii/câinelui a posibilității de a se deplasa liber.
Anterior, un chinolog a avizat proprietarii de câini să nu-și tundă companionii și să nu-i stropească cu apă în caniculă, din cauza riscului mare de arsuri și insolații. Specialistul a menționat, că tunderea scurtă a câinelui îl va supune unui risc mare de helioză (insolație) sau arsuri, deoarece substratul de blană reține căldura.