Puii de tigru de la Grădina Zoologică din Chișinău cresc văzând cu ochii. Femelele se simt minunat, prezintă o poftă de mâncare sănătoasă. Este adevărat faptul, că nu prea au dorința de a intra în contact cu ființa umană. A venit o nouă etapă a „maturizării” lor – puii au fost mutați într-o volieră separată.
Pisoiașii au fost despărțiți de părinți, iar acum masculul Renat și femela Basea vor putea comunica, vor fi mai apropiați unul de altul și se vor putea plimba liber (Renat timp de câteva luni a trăit separat de Basea și puișori săi). Tânăra generație de tigri bengalezi se va obișnui cu independența oferită acestora și încetul cu încetul se vor pregăti de o nouă eventuală strămutare.
Maturizarea la grădina zoologică
Puii de prădători mari, care s-au născut în grădini zoologice, stau cu părinții lor aproximativ 6 luni. Apoi sunt separați, astfel încât picii să se poată obișnui cu noul regim de alimentare, interacțiunea cu oamenii, modul de hrănire și mișcare. Toate acestea reduc stresul animalului în procesul de creștere, de asemenea făcându-i viața lângă oameni nu numai sigură, ci și confortabilă. Acest proces mai este cunoscut sub denumirea de „impunerea contactului uman”.
De exemplu, un tigru „deprins” cu transferurile dintr-o volieră în alta (pe parcursul mutării, animalele sunt plasate în cuști de transportare) nu se va îngrozi la prezența unei construcții neobișnuite. Totodată îngrijitorii nu vor mai trebui să lupte la nesfârșit cu animăluțul care nu vrea să părăsească voliera de iarnă, administrându-i prădătorului un calmant.
Imaginați-vă: în voliera de iarnă este necesar de a face curat și de a hrăni prădătorii. De aceea, se cuvine de intrat în încăpere cu inventarul și materialele necesare și de concentrat numai pe lucru și nimic altceva. Un secret este, că aceste feline sunt dezordonate – rumeguș împrăștiat peste tot, mirosul specific, jucării și rămășițele prânzului anterior – aceasta este o listă incompletă a „surprizelor” zilnice de care au parte muncitorii. Deci, trebuie de făcut curățenie, iar tigrul tot stă în încăpere și refuză să iasă. Animalul se agită și mârâie, dar tot nu se primește! Ce de făcut cu el? Este imposibil de așteptat la nesfârșit – alte voliere la fel trebuie să fie curățate…
Sau, în „momentul” mutării, în loc ca să intre în cușcă și să savureze deliciul oferit ca momeală, animalul simplu refuză să participe în acest „concert” din cauza că este stresat. Atunci care este soluția? Somnul medicamentos. În lucrul cu animalele sălbatice, când este necesară efectuarea unui examen veterinar sau tratarea unor răni, este necesar ca cantitatea de somnifer administrat să fie menținută la minimum – cu cât mai puțin, cu atât mai bine, nu-i așa?
Pentru a reduce numărul de situații neplăcute atât pentru animal cât și pentru lucrători, picii sunt învățați să „conviețuiască pașnic”. Aceștia trebuie să știe că isteria și ascunderea de muncitori este absolut inutilă – ei sunt nevoiți să cunoască, la un anumit semnal, că trebuie să se deplaseze din voliera de iarnă afară la plimbare, fie în cușca de transport. Puișorii învață, că omul poate oferi mâncare delicioasă, este un ajutor în caz de boală și un animator pentru ei. În plus, când va veni timpul pentru a se stabili la un nou loc de reședință, transportarea și adaptarea lor la condițiile noi vor fi mult mai ușoare.
Unde pot fi admirați pisoiașii?
În prezent, pisoiașii sunt plasați într-o volieră temporară. În „casa” lor există o piscină pentru înot, o căsuță pentru relaxare și odihnă, inclusiv și o instalație pentru protejarea de soarele călduros. Îngrijitorii îi urmăresc non-stop.
Astfel, pentru oaspeții Grădinii Zoologice din Chișinău, există oportunitatea de a vedea mai îndeaproape puișorii și de a observa comportamentul lor.
ATENȚIE!
Deși tigrișorii sunt drăguți și adorabili, ei totuși sunt prădători! Ambele femele au deja lăbuțe rapide, gheare ascuțite și un caracter bine dezvoltat! Prin urmare, nu trebuie să băgați mâinile prin gratiile instalate, să încercați să vă apropiați și să-i mângâiați…aruncarea mâncării în volieră este strict interzisă. Protejați nu numai sănătatea pisoiașilor, dar și a Dumneavoastră!