Weekendul a trecut… el la noi a fost destul de încărcat, iar la voi?
Sâmbătă, împreună cu „vulpișorii” am sărbătorit Ziua vulpii. Puțin mai târziu a avut loc evenimentul – ziua viclenelor roșcate în lume este sărbătorită pe 1 noiembrie, însă a fost zi de luni – zi sanitară, ceea ce înseamnă că Grădina Zoologică din Chișinău era închisă. Am amânat festivitatea pentru weekendul apropiat.
De dimineață, tinerii iubitori de natură s-au adunat la intrare. În cadrul sărbătorii au fost planificate o mulțime de momente interesante!
Am început cu o mică excursie – am povestit despre cum este sărbătorită această zi în lume, am vorbit despre vulpi, am aflat ce știu copiii despre prădătorul roșcat. Și cunosc nu atât de puțin! Chiar s-au pregatit?…
A doua etapă – creativă. Pentru cei care vor veni cu familia la plimbare si vor dori sa facă cunoștință cu „eroinele sărbătorii”, copiii au desenat un „traseu al vulpii”. Au văzut urmele animalelor în poze și cu creta le-au pictat de dimensiuni mari și mici, galbene, verzi, albastre și albe! Direct de la scara centrală până la voliera lor. Și acolo ne așteptau vulpile și ghidul cu o povestioară despre cum au ajuns aceste animale drăguțe la Grădina Zoologică din Chișinău.
Toate vulpile care se întrețin la Grădinii Zoologice din Chișinău provin din pădurile moldovenești. Desigur, nimeni nu le prinde special, dar situații sunt diferite. Așa s-a întâmplat și în cazul nostru. Din anul 2014 la Grădina Zoologică din Chișinău trăiește o vulpe, mascul, ce poartă numele Jorik. Era rănit când a fost a adus. După examinarea de către veterinar și tratamentul efectuat, animalul a rămas să trăiască la zoo. În prezent șchiopătează puțin, dar aceasta nu-l împiedică să se joace și să comunice cu
alte animale. Trauma obținută nu i-ar permite să vâneze eficient în pădure.
Celelalte două vulpi nu au nume. Sunt un mascul și o femelă, care au fost aduși peste doi ani după Jorik, de către oameni, fiind găsiți în pădure. De mici au fost crescuți de angajații secției și au fost lăsați în compania unui prieten al său mai mare, ca animale care nu ar putea să se adapteze vieții în sălbăticie.
Așa și trăiesc împreună.
  • Vulpile noastre sunt destul de timide. Nu le place să se arate în timpul zilei, evită să iasă la plimbare când sunt mulți vizitatori la grădina zoologică. Dar în zilele liniștite și mai aproape de amurg, ele cu plăcere se distrează.
    În continuarea programului tematic, pe tinerii noștri invitați îi așteptau lecțiile de master class „Mască de vulpe”. Au creat măști de culoare roșie aprinsă, pe care apoi le-au decorat. Și desigur, pentru toți – o fotografie! Desigur, nu toate vulpile s-au adunat pentru a se fotografia… în timp ce unele își terminau măștile, altele s-au dus la terenul de joacă. Pui de vulpe, ce să mai spui! Jucăuși și nerăbdători!
    În continuare, program liber – plimbări la soare, pictură pe față, cu părinții – suvenire și dulciuri! Mulțumim tinerilor oaspeți ai noștri și părinților activi ai lor pentru atmosfera caldă și sărbătoare distractivă!
    Iată REPORTAJUL DE SEARĂ despre eveniment.
    Mai multe fotografii de la sărbătoare puteți găsi pe pagina noastră de Facebook