00:00 introducere
00:20 cunoaștere
02:00 prânzul
04:51 în volieră, diverse
Astfel de animale sunt opt la număr, care sunt foarte diverse. În felul său, toate sunt interesante și neobișnuite. Dorim să vă atragem atenția asupra celui mai neobișnuit reprezentant al lor – jderului cu gât galben.
Acesta, după dimensiuni fiind cel mai mare reprezentant al genului, poate atinge o lungime a corpului de 70 cm. Este interesant faptul, că în timpul vânatului, animalul emite sunete care se aseamănă puternic cu lătratul unui câine obișnuit.
Animalul are labe puternice care îi permit să sară dintr-un copac în altul la o lungime de până la 9 metri. De asemenea, prădătorul înoată perfect și poate urmări prada chiar și în apă.
Spre deosebire de semenii săi, jderii cu piept galben sunt animale sociabile. Ei trăiesc în special în grupuri mici alcătuite din 4-5 animale. Grupul familial vânează mai eficient și are grijă de urmași.
Jderii crează cupluri stabile – sunt monogami și își aleg partenerul pentru toată viață. În timpul sezonului de împerechere, între masculi au loc lupte aprige, iar cel mai puternic dintre ei primește dreptul de a crea cuplu cu o femelă.
Perioada de gestație la o femelă durează aproximativ șase luni, după care la ea se nasc de la doi până la la cinci pui. De obicei, puii se nasc la mijlocul primăverii. Femela hrănește puii cu lapte în primele trei luni, iar toamna puii o însoțesc la vânătoare și se învață de sine stătător să obțină hrană.
Acestor animale, la fel ca și lemurilor, le place să se distreze și să se joace împreună.
Se hrănesc începând cu rozătoare mici, șopârle și terminând cu căprioare mici. Cea mai preferată hrană pentru jderul cu burta galbenă este cerbul siberian, un paricopitat de dimensiuni medii. Dacă vânătoarea familiei de jderi a eșuat și nu a reușit să obțină carne proaspătă, animalele mănâncă fructe.
Știați jderii cu gâtul galben sunt amatori de dulce? Ei găsesc stupuri de albini și bagă coada în ele, apoi doar ling mierea de pe coadă.
Aceste animale des pot fi crescute ca animale de companie – sunt foarte active și destul de prietenoase. Ca orice prădător mic, în viața de zi cu zi, animalele au nevoie de suficient spațiu și ocupații interesante pentru a-și ocupa creierul.