Cine sunt cele mai mari mamifere de pe planeta noastră? Cine sunt cele mai puternice, cele mai mari, dar în același timp sunt periculoase doar pentru crustaceele mici din ocean? Desigur, balenele!

Deși tema faunei marine nu este specifică pentru Grădina Zoologică din Chișinău,  dorim foarte mult să vă vorbim despre o zi atât de importantă. Așa dar: 19 februarie este Ziua Mondială pentru protecția mamiferelor marine (International Marine Mammal Protection Day) sau Ziua mondială a balenelor.

Istorie

În lume această zi a început să fie sărbătorită din anul 1986, când Comisia Internațională de Vânătoare a Balenelor (ICC, International Whaling Commission, IWC) a interzis pescuitul balenelor.

În prezent, doar 119 specii de mamifere marine au supraviețuit pe planeta noastră, iar în ultimii 200 de ani, vânătorii aproape au distrus majoritatea din ele.

În anul 1931 a început colaborarea internațională în domeniul reglementării vânătorii de balene. Au fost adoptate o serie de acorduri.

În anul 1946 a fost adoptată Convenția internațională pentru reglementarea vânătorii de balene (ICRW).

La 2 decembrie 1946, la Washington (SUA), în baza convenției, în scopul elaborării recomandărilor pentru țările membre în baza activităților unui comitet științific special, a fost creată Comisia internațională de vânătoare a balenelor (IWC), în componența căreia au intrat 88 de țări ale lumii,.

Mai multe informații despre componența IWC, activitatea sa și despre vânătoarea comercială de balene, puteți găsi AICI.

În prezent

În baza aprecierii experților, anual mor până la 1600 de balene. Ele în continuare sunt vânate și arealul de răspândire a lor se micșorează, iar viața liniștită a lor este perturbată de transportul maritim, casa lor fiind poluată cu deșeuri provenite din activitatea umană. Nici un factor natural…

În legătură cu situația creată, comunitatea științifică și ecologistii folosesc orice ocazie pentru a transmite informația dată unui public larg. Cunoașterea despre ceea ce se întâmplă în lume poate proteja acest mamifer de pericolul dispariției.

19 februarie este doar una dintre zilele, în care activ se atrage atenția asupra protecției viețuitoarelor marine: delfini, foci și o serie de alte animale. Pe unele dintre ele le cunoaștem din programele de popularizare științifică,  pe altele la grădini zoologice și acvarii, iar despre altele nu știm nimic! Și acest moment ne provoacă tristețe.

Lucruri interesante

Poate câteva lucruri amuzante despre viața animalelor marine vă vor trezi interesul pentru ele? Datorită dnei Svetlana Artemyeva, șef al sălii de lecturi biologice din cadrul Muzeului Zoologic al Universității de Stat din or.Moscova „M.V. Lomonosov”, putem afla că:

La mamiferele marine ale lumii, cea mai groasă blană o are vidra sau castorul de mare. Animalul de un metru și jumătate poate cântări până la 45 kg, dar are foarte puțină grăsime în corp. Este exact ca în cazul: „Nu sunt grasă! Sunt pufoasă!”.

  • Vidrele de mare, în timp ce se odihnesc la suprafața apei, în vis, des se țin de labe – pentru a nu fi duse de curentul de apă.
  • Scufundându-se în apă după hrană, părinții își lasă puii să doarmă la suprafața apei – blana foarte groasă și pufoasă acționează ca o „pernă” și nu permite puiului să se scufunde în apă și să se înece.
  • Vidrele de mare pentru vânătoare folosesc diverse „unelte”. Foarte des, animalul găsește o pietricică pe care o folosește pentru a sparge scoicile. „Unealta” o poartă pe piept între labele din față, folosind ca un buzunar pliul de piele.
  • Сel mai des, aceste animale mor din cauza poluării apei – blana îmbibată cu substanțe chimice își pierde proprietățile sale și animalele mor de frig.

Foto: Dmitrii Utchin

Care este cel mai agresiv animal marin? Cele mai răutăcioase dintre focile de mare, de exemplu, sunt focile care habitează în emisfera de nord. În afară de faptul că sunt nepoliticoase, sunt și bătăușe. Înfruntările regulate duc la moartea nu numai a masculilor, dar și a femelelor.

Când se odihnesc, focile de mare fac o „căsuță” din aripioare. Ele pot dormi atât în apă, cât și pe uscat.

Foto: Alexei Perelîghin

 

Cine este cel mai deștept din cetacee? Nu este delfinul. Savanții consideră că balena ucigașă este cea mai inteligentă din cetacee. Acest mamifer trăiește în familii matriarhale, în fruntea cărora se află cea mai bătrână și mai inteligentă balenă ucigașă –  bunica. Femelele trăiesc până la 80-90 de ani și se pot reproduce până la 40 de ani. În familii puii sunt îndrăgiți și alintați. Animalele mature practic imediat după naștere învață puii să vâneze și să cunoască limba familiei lor.

  • Știați că balenele ucigașe sunt de două tipuri diferite? Distingem balene piscivore și carnivore. Interesant este faptul, că populațiile lor nu se intersectează între ele și nu se încrucișează niciodată, ceea ce impune comunitatea științifică să se gândească la posibila separare a speciilor.
  • Balene ucigașe carnivore sunt de câteva ori mai puține decât cele, care consumă pește. Necătând la aceasta, ele nu sunt incluse în Cartea Roșie. Astfel, deoarece nu există nici o interdicție oficială, proprietarii de oceanarii prind balenele pentru colecțiile lor. Acest fapt ne întristează, deoarece într-un mediu închis, pentru un animal atât de inteligent, este imposibil să se creeze condiții suficient de confortabile. Totodată biologii constată, că în oceanarii nu există animale sănătoase din punct de vedere fizic și psihic. Numai un fapt ne vorbește despre multe: în sălbăticie nu sunt înregistrate cazuri de atacuri a oamenilor de balene ucigașe, în timp ce în captivitate aceste animale foarte des atacă dresorii.

Foto: wikipedia.org