Știați că pe 23 mai în lume se sărbătorește Ziua mondială a broaștelor țestoase? Broaștele țestoase simbolizează înțelepciunea, longevitatea și bogăția. Puteți destul de ușor să faceți cunoștință cu reprezentanții acestei specii venind la grădina zoologică din capitală sau efectuând o plimbare pe malurile lacurilor locale.

În Grădina Zoologică din Chișinău trăiesc șapte specii de broaște țestoase. Cinci specii se întrețin în terariu, iar celelalte două s-au acomodat bine în lac, lângă păsările acvatice. Iubitorii de animale exotice și cei care își doresc un animal mic în calitate de animal de companie preferă broaște țestoase. Acest animal poate să doarmă săptămâni întregi și practic mereu stă într-un singur loc… mănâncă puțin și totodată nu provoacă alergii. Principalul lucru pe care viitorii proprietari trebuie să-l știe, este că broaștele țestoase au nevoie și de îngrijire corectă.

În afară de aceasta, dacă ai deja un animal de companie exotic, dar nu mai poți sau nu vrei să-l întreții, încearcă să găsești pentru el un stăpân bun. Broaștele țestoase de uscat, de exemplu, nu trebuie aduse la lacuri, la fel ca și broaștele țestoase de apă – riscul de a omorî pe cineva este prea mare…
„Suprapopularea rezervoarelor de apă cu animale „fără stăpân”, în principiu, este o problemă actuală pentru grădina zoologică și parcurile din oraș. Noi regulat primim mesaje despre broaște țestoase rănite, pe care oamenii cer să le luăm pentru tratament sau adăpost. Grădina zoologică poate trata animalele, dar să accepte întreținerea tuturor animalelor care au suferit nu poate. Doar nimeni nu știe dacă animalul de companie a fost îngrijit corespunzător și dacă este bolnav. În terariile de tip închis infecțiile se răspândesc foarte repede. Este neplăcut dacă animalele mor din cauza neglijenței omului”, – spun angajații din cadrul secției animalelor exotice a Grădinii zoologice din Chișinău.
Apropo, în lume сel mai des din cauza omului mor majoritatea broaștelor țestoase. În prezent, din cauza modificării habitatului, eliminării necontrolate a deșeurilor, braconajului și neglijenței, de pe fața Pământului au dispărut deja multe specii minunate de broaște țestoase. Astfel omul influențează viața „fraților noștri mai mici”.
Încercați să mergeți la lacurile orașului și să faceți o plimbare pe lângă apă. Veți vedea acolo broaște țestoase care fac băi solare ? Este destul de posibil.
Pe teritoriul Grădinii zoologice din Chișinău puteți să cunoașteți reprezentanții speciilor de broaște țestoase care nu habitează în ecosistemul nostru – pentru ei sunt special amenajate terarii. Totodată în lac trăiesc broaște țestoase de apă.

ESTE INTERESANT

Știați că carapacea nu este casa broaștei țestoase? Aceasta face parte din scheletul ei. Broasca țestoasă nu se aseamănă cu un melc care se ascunde în căsuța sa și, dacă este necesar, o poate arunca, schimbându-și „spațiul de locuit” în unul mai spațios. Carapacea unei țestoase este o parte a corpului ei, de care animalul nu poate scăpa, cât de mult nu și-ar dori acest lucru…