Pagina tristă din istoria grădinii noastre zoologice în sfârșit se închide – volierele înghesuitoare vechi se înlocuiesc cu altele noi.
Volerele vechi pentru animalele prădătoare mereu au creat nu cele mai bune impresii la vizitatorii grădinii zoologice, și nici la angajați. Animalele mari care se întrețin în voliere mici pe oricine îl poate întrista. Azi suntem bucuroși să anunțăm, că nu numai animalele prădătoare mari au fost transferate în voliere spațioase, dar vechile lor „căsuțe” sunt în trecut.
În ultimele câteva luni, zona izolată prin plasă îi împiedica pe oaspeți să se plimbe prin grădina zoologică, lucrările de construcție au creat multe incomodități „locuitorilor” din volerele din vecinătate.

Condiții mai bune

Schimbările sunt bune, mai ales schimbările pozitive. În sfârșit, după o perioadă îndelungată de așteptare și muncă, animalele prădătoare mari au fost mutate în voliere spațioase și a venit timpul pentru mutarea altor animale din colecție. S-a muncit din greu la amenajarea volierelor noi.
Lucrările de reparație au început încă în anul 2021, o parte a grădinii zoologice fiind închisă pentru vizitatori. A fost necesară înlocuirea părților avariate, reînnoirea pereților, reabilitarea dușumelelor, reparația încălzirii, ventilației și altor sisteme de comunicații și, de asemenea, construcția gardurilor noi. Volierele au devenit nu doar rezistente, dar și foarte commode. Acum animalele se simt confortabil și sunt mai vizibile pentru vizitatori.

Aspect frumos

Urmele de labe, stropii, zgârieturile de la gheare și multe alte „efecte speciale” influențează aspectul adăposturilor animalelor. Ca urmare, a fost necesar să-l contactăm pe „magicianul cu peria fermecată”” și să-l rugăm să creeze din nou ceva neobișnuit pentru Grădina Zoologică din Chișinău. Și el a creat!
„Voliere reamenajate sunt destinate animalelor prădătoare mici din diferite zone naturale. Am vrut nu doar felinele să le reprezint sub aspect favorabil (sunt foarte frumoase și fără desene pe pereți), dar să-i familiarizez pe micii vizitatori cu peisajele din mediul natural în care habitează”, – spune designerul grafic Eduard Stahi. În rezultat am obținut trei zone principale. Caracalii și servalii au fost plasați în zona deșertului, iar râșii au fost plasați în zona de munți împăduriți.

 

Decorațiunile sunt cea mai evidențiată parte a tuturor lucrărilor. Profesionalismul și experiența i-au permis pictorului să finalizeze lucrarea în timp record – doar două zile și pereții sunt gata!
„Împreună cu asistentul meu am lucrat duminică și luni la implementarea proiectului. Conform ideii, a fost necesar de reprezentat trei zone climaterice diferite pe câțiva zeci de metri de perete. Din fericire, suprafața pereților după reparație este proaspătă, iar vopselele moderne și echipamentele ne permit să lucrăm rapid. La realizarea proiectului s-a folosit aerograful și cu pensulele. Îmi place cum arată felinele pe fundalul peisajelor!” – a zis pictorul.
Încă în trei voliere trebuie de finisat lucrările. Aici trebuie aranjate decorațiunile și jucăriile. Vom putea vedea noile lucrări ale lui Eduard Stachy la grădina zoologică? Destul de posibil! La urma urmei, panorama din „Regatul Cailor” a fost făcută în urmă cu aproximativ 8 ani și culorile de pe ea continuă să se estompeze la soare și poți veni cu o nouă parcelă… și acolo, vezi tu, copita și rândul vulpei va fi actualizat…
Vom vedea lucrări noi ale dlui Eduard Stahi la Grădina Zoologică din Chișinău? Este foarte posibil! Doar panorama „Regatul cailor” a fost efectuată cu 8 ani în urmă și vopseaua pe ea la soare se decolorează … Totodată poate vor apărea expoziții noi…
Unele din animale deja au trecut în volierele noi – aici puteți vedea servalii, caracalii, râșii. Totodată, în curând, aici vor fi transferate animalele răpitoare mici – pisicile, câinele enot și altele.

Vă așteptăm cu drag!