Omul are un impact enorm asupra vieții pe planeta noastră. Și nu este atât de necesar să studiem trecutul îndepărtat – uitați-vă doar la „succesele” din ultimele decenii… astăzi vom vorbi despre modul în care am influențat viața unor animale speciale, și anume a girafelor.

Majoritatea oamenilor cunosc animalele gigante cu gâtul lung. Acesta este printer primele animale a cărei imagine apare în cap când vorbim despre Africa sau țările calde în general. Girafele amuzante sunt prezente în desene animate („Madagascar”), în filme („Dullittle”), în cărți pentru copii…
Ziua Mondială a Girafelor a fost inițiată de GCF – Giraffe Conservation Foundation – cu speranța ca orice om din lume să conștientizeze situația acestor animale uimitoare, expuse riscului chiar în habitatul lor natural din cauza braconajului și distrugerii ecosistemelor și habitatelor lor.
Între timp, „datorită” omului în ultimii 30 de ani, numărul girafelor a scăzut de cinci ori! În prezent în Africa există aproximativ doar 8 de animale.

Giganții moderni

Dacă balenele albastre atrag prin dimensiuni, elefanții prin greutate și putere, atunci girafele – prin înălțime. Astfel, o girafă adultă poate ajunge la o înălțime de până la 6 metri, numai gâtul măsurând 2 metri! Acesta se va uita cu ușurință în geamul tău de la etajul trei cu întrebarea: „Aveți ceva gustos?!”

Apropo, în timp ce stă în picioare, girafa nu poate ajunge cu capul până la pământ. Este ciudat, nu? De fapt, girafa nu are nevoie de aceasta, deoarece se hrănește cu lăstari la o înălțime destul de mare.
Girafele își pot curăța urechile cu limba de aproximativ 50 cm.Vă puteți imagina? Limba! 50 de cm!!! În afară de aceasta ele au o inimă uriașă! La un animal adult, de exemplu, inima cântărește aproximativ 12 kg.
Girafele sunt animale destul de comunicabile. Pentru comunicare ele folosesc mormăitul, șuieratul, uneori chiar și mârâitul. O gamă destul de bogată! Totodată girafa deloc nu știe să… cască!

Unde puteți vedea girafele?

În colecția Grădinii Zoologice din Chișinău girafe nu sunt. În schimb, ele pot fi admirate la grădinile zoologice din Ucraina și din unele țări vecine.