Cămilele sunt creaturi uimitoare, corpul cărora are capacități unice, iar aspectul lor exterior mereu provoacă interes.
Să verificăm dacă cunoașteți caracteristicile lor?
De exemplu, știați că o cămilă poate alerga cu o viteză de 65 km/h? Este o viteză destul de rapidă!
Cu viteza medie (aproximativ 4 km/h), cămila poate să meargă timp îndelungat, parcurgând în medie
aproximativ 50 km pe zi. În același timp, poate transporta o greutate de 170-270 kg. În astfel de regim, o cămilă se poate deplasa timp de 4 zile, după care nevoie de o odihnă îndelungată, multă apă și mâncare.
Animal omnivor
Cămila poate mânca mult și diversificat. Un animal flămând adult, poate mânca aproape tot ce găsește – carne, pește, piele și oase. Totodată va consuma mult lichid! Dacă o cămilă mult timp nu a băut, atunci
în doar 10 minute ea poate bea 100-135 litri de apă.
Caracteristicile organismului
Pentru a nu se afunda piciorul în nisip, când o cămilă calcă – degetele picioarelor se desfac, iar datorită modului de a-și mișca picioarele (își mișcă întâi picioarele de pe o parte, apoi
pe cele de pe cealaltă parte), este numită „corabia deșertului”, comparându-se mersul ei cu utilizarea vâslelor pentru a conduce corabiile.
Urechile ei sunt acoperite cu blana, facand imposibila patrunderea nisipului, care este ridicat de furtunile existente in desert. Acest lucru nu afecteaza auzul, fiind considerat un mamifer cu un auz bine dezvoltat. Ochii unei camile sunt acoperiti de sprâncene bogate, care o apără de soarele puternic, iar împotriva nisipului o protejează genele lungi si întoarse, care sunt duble. Alte trăsături specifice “corabiilor desertului” sunt urmatoarele: gâtul si capul lungi, orificiile nărilor care se pot închide sau buza superioară despicată.
Deși este un animal recunoscut pentru cocoașa despre care se crede că ar fi locul unde își depozitează cantitatea uriașă de apa pe care o consumă, acest lucru este greșit, deoarece in cocoașă exista intr-adevăr apă si hrană pe care le consumă, dar sub formă de energie. Datorită depozitării energiei in cocoașă, ea poate să supravietuiască fară hrană o perioadă de 30 de zile. Este un animal ce poate supraviețui cu ușurință în condiții dificile.
Cămilele din colecția noastră
La Grădina Zoologică din Chișinău se întreține o familie de cămile care este formată din mai multe
femele și masculi. Necătând la faptul că contactează cu oamenii timp îndelungat (sunt la grădina
zoologică de la naștere), animalele rămân sălbatice și nu sunt îmblânzite.
Veniți să le cunoașteți!
Volera cu cămile este situată pe aleea centrală a grădinii zoologice!