Săptămâna aceasta, la Grădina Zoologică din Chișinău, în incinte au fost înnoite decorațiunile. Începem cu caprele de munte siberiene.
Capra de munte siberiană este unul dintre cei mai mari reprezentanți ale caprelor de munte – un animal matur cântărește aproximativ 60 kg. Toamna masa animalului poate ajunge până la 90-130 kg. La aspect, caprele de munte siberiene se aseamănă cu caprele domestice.
Animalele duc un stil de viață sedentar, migrând sezonier de la o pășune la alta. Dacă nu sunt deranjate, caprele nu se strădue să ocupe terenuri noi.
În sălbăticie sunt vânate de leoparzii de zăpadă, lupi, vulturi și alte păsări răpitoare mari. Oamenii, din păcate, la fel vânează aceste animale. Din această cauză, în timpul existenței URSS, în anii 1960-70, vânarea acestor animale a fost interzisă. Cele mai sigure surse de informare au indicat, că în perioada menționată, numărul total de animale constituia aproximativ 500 de mii și s-a observat o scădere bruscă a numărului lor.
Ca orice animale copitate de munte, caprele siberiene adoră să sară. Le place să se urce pe pietre, stânci, bușteni și să se fugărească. Astfel de gimnastică este o distracție obișnuită pentru animalele care nu sunt amenințate de pericole externe. Mai mult ca atât, la jocuri participă și animalele mature.
Pentru a diversifica mediul de trai din incintă, de data aceasta caprelor li s-au adus crengi proaspăt tăiate. Au fost instalate astfel, încât caprele pentru a le ajunge trebuie să sară la diferite înălțimi și să depășească obstacole.
Aici nu este nevoie de imaginație specială și de creativitatea gândirii – pregătim un obiect nou, îl instalăm și observăm. Iar pentru a atrage atenția, pot fi adăugate câteva ramuri cu verdeață, la care cu plăcere vor veni toate
animalele din incintă.
Vă amintiți, că plictiseala este cel mai mare dușman al animalelor din colecția grădinii zoologice?
Caprele zburdalnice le puteți vedea în secția animalelor copitate – la vale pe aleea principală și de-a lungul malului stâng al lacului. Veniți!

Фото: Александр Барабаш