Фото: calend.ru

Încă un omagiat al lunii septembrie – organizația non-guvernamentală internațională pentru protecția mediului Greenpeace. Această organizație a fost fondată pe 15 septembrie.
Greenpeace a fost fondată imediat după acțiunile ecologistilor din 1971, îndreptate contra testării
armelor nucleare. Anume această zi este considerată ziua fondării organizației Creenpeace.
Fondatorii Greenpeace, Ben Metcalf și David Fraser McTaggart, au devenit, literar vorbind, „primii
soldați ai armatei verzi”, pentru că cu entuziasm și pasiune, s-au apucat de treabă. Înainte de a se implica în proiecte de mediu, Ben a activat în funcție de șef al unei agenții de PR, iar Taggart avea afaceri în Canada. Abilitățile dobândite nu numai că au permis partenerilor să stabilească mecanisme eficiente, dar și să elaboreze o strategie care ar putea deveni eficientă în lumea modernă.
În prezent ecologistii și simpatizanții acestei organizații sunt destul de radicali. Chiar din 1971, reprezentanții Greenpeace au declarat „război” guvernului SUA, care tocmai testa armele nucleare în Alaska. Organizarea protestului amplu de mediu a pus baza activității sale îndelungate Din 1979 până în 1991, dl David Fraser McTaggart a fost președintele Greenpeace, iar în ultimii ani a fost președintele de onoare al organizației (în martie 2001 el a decedar într-un accident rutier).
Pe parcursul existenței sale, Greenpeace s-a dezvoltat, devenind o puternică organizație internațională de mediu, care este activă în întreaga lume. Activitatea ecologiștilor include următoarele domenii:
– Biodiversitate;
– Protectia atmosferei;
– Domeniul antinuclear;
– Substanțele toxice.
În activitatea sa, Greenpeace se ghidează de următoarele principii:
– protest prin acțiune – organizarea și desfășurarea acțiunilor, menirea cărora este atragerea atenției publicului către problemele de mediu și asupra celor, care sunt vinovați de apariția acestora;
– non-violență – toate acțiunile Greenpeace sunt pașnice;
– independență – Greenpeace nu este afiliată la nici un partid politic, nu acceptă donații de la organizații guvernamentale, structuri comerciale și partide politice.
Organizația și filialele ei sunt finanțate exclusiv din donații personale voluntare ale susținătorilor mișcării ecologiste din lume. Principalul organ de conducere este Consiliul Greenpeace, care este format din reprezentanți ai tuturor filialelor organizației, care există în peste 40 de țări din întreaga lume.