Grădina Zoologică este o instituție deosebită, unde lucrează oameni minunați și locul unde au loc întâmplări uimitoare. Una din ele este despre directorul Întreprinderii Municipale „Grădina Zoologică” – Alexei Hanțațuc. La începutul lunii octombrie se împlinesc 25 de ani de când a fost numit în funcție de director al Grădinii Zoologice din Chișinău.

Factorul uman

Domnul Alexei a preluat funcția de director al Î.M. „Grădina Zoologică” în anul 1997, fiind un specialist cu puțină experiență în domeniu. Era o perioadă foarte dificilă pentru întreprindere.
Cum supraviețuia întreprinderea? Datorită lucrătorilor instituției. Unii dintre angajații care activau în acea perioadă își amintesc că la un moment dat s-a creat situația, în care pur și simplu nu era hrană pentru animalele din colecția Grădinii – era imposibil de asigurat achiziționarea și livrarea constantă a hranei pentru animale.
„Ne amintim, că directorii adjuncți plecau prin raioanele țării în căutarea hranei. Astfel o perioadă de timp au fost hrănite animalele răpitoare.”, își amintesc angajații întreprinderii. Până în prezent nu se cunoaște, a fost aceasta o intenție sau o întâmplare, dar în perioada de criză, în fruntea întreprinderii a fost numit un specialist destul de tânăr. Problemele administrative și de personal, aprovizionarea intermitentă și condițiile rele de întreținere a animalelor – sunt ceea ce a obținut domnul Alexei la început de activitate.
„Apăreau probleme, însă nu erau specialiști care ar putea să le rezolve”, își amintește domnul Iurii Panarin, medicul veterinar șef al Grădinii Zoologice, mi-au spus, „să vin pe o săptămână-două să ajut puțin. Și eu am venit. Însă să plec nu am putut și până în prezent sunt lângă animale.”
Multe probleme (inclusiv cu personalul) au fost rezolvate datorită relațiilor de prietenie. În unele momente au ajutat colegii veterinari, în altele angajații și-au adus familia și prietenii care aveau specialitățile corespunzătoare… În acea perioadă, pentru mulți angajați, Grădina s-a transformat într-o „afacere de familie” – aici, în baza intereselor comune, s-au format multe familii, după care au început să vină următoarele generații – copiii crescuți și-au urmat părinții. Și în prezent situația este la fel și în secții sunt mulți lucrători care sunt înrudiți între ei – fie că sunt soț și
soție, frate sau soră etc.

Despot și tiran

Desigur, nu toți angajații de valoare, care și-au dezvoltat abilitățile pe parcursul activității acestora în cadrul Grădinii Zoologice din Chișinău rămân aici. La urma urmei, toți suntem oameni și permanent, dacă trebuie de rezolvat probleme stringente, în colectiv pot apărea dezacorduri.
„Directorul nostru este o persoană cu caracter dificil. Domnul Alexei este o fire emoțională, dar totodată repede îi trece supărarea. Mereu, la momentul potrivit, te poți adresa la el cu orice problemă.”, spun angajații sectorului economic.

Lucrătorii spun, că directorul se implică în toate problemele, inspectând permanent teritoriul întreprinderii, începând cu examinarea animalelor și terminând cu încăperile de serviciu, inclusiv și verificarea lucrărilor de construcție. În ultima perioadă însă, nu a fost prea comod să fii concomitent în mai multe locuri – ceva timp în urmă, din cauza traumei, dl Alexei se deplasa cu bastonul, din care cauză a fost nevoit să-și reducă puțin activitatea.
„Sunt și cazuri de concedieri instantanee, când ne despărțim de angajații noștri din cauza unor situații foarte neplăcute. Dar nu putem face nimic, deoarece Grădina Zoologică este o întreprindere cu condiții speciale, în care majoritatea proceselor de muncă sunt asociate cu un pericol crescut. Din acest considerent, oamenii care nu se atârnă serios față de obligațiunile sale trebuie să fie concediați. „Vai, ce am făcut?” nu poate fi un argument, când o greșeală în pregătirea rațiilor alimentare amenință viața și sănătatea animalelor, iar un șurub neînchis pune în pericol viața oamenilor”, spune serviciul de securitate.

În spatele evenimentelor

25 de ani, Domnul Alexei Hanțațuc este în funcția de director, rămânând mereu în umbră. În Republica Moldova nu sunt multe Grădini Zoologice, cu o asemenea colecție de animale impresionantă, iar întreprinderea noastră este unica de așa tip.
„Aici în ultimii ani s-au făcut lucrări colosale, care vizează nu doar reconstrucția și amenajarea parcului, mecanismele interne de funcționare a acesteia, dar și activitatea la nivel internațional. Lucrătorii Întreprinderii participă la conferințe, seminare științifice, fac schimb de experiență și găzduiesc oaspeți. Indiferent de toate îmbunătățirile și modificările efectuate, nu veți găsi publicate cuvinte de laudă pentru directorul Grădinii. Chiar și în rețelele de socializare se găsesc doar cinci fotografii cu el, dintre care trei sunt doar imagini din interviurile oferite de el presei.
Directorului Grădinii Zoologice din Chișinău nu-i place „gălăgia” în jurul muncii sale – el crede că succesul aparține întregului colectiv al Întreprinderii. Angajații noștri din cadrul secțiilor pot înainta propuneri, pregăti proiecte, care vor fi implementate în viitorul apropiat. Este vorba despre planurile de reconstrucție a volierelor vechi, restructurarea activității în cadrul secțiilor, optimizarea în domeniul securității și îmbunătățirea condițiilor de întreținere a animalelor. Majoritatea inovațiilor au fost elaborate de angajații noștri, apoi fiind implementate. Domnul Alexei mereu
spune că este necesar de angajat specialiști buni și de oferit lor posibilitatea să-și facă munca.”, spune șeful secției științifico-educaționale, doamna Olga Iuzvac.

Pe scurt

În perioada conducerii de către Alexei Hanțațuc a Întreprinderei Municipale „Grădina Zoologică”, aceasta a devenit membru al Asociației Euro-Asiatice a Grădinilor Zoologice și Acvariilor, cunoscută ca EARAZA.
Doar pentru a arăta rezultatele obținute de către conducerea Grădinii, dorim să enumerăm cele mai ambițioase proiecte implementate în ultimele două decenii:
– restaurarea „cărții de vizită” a Grădinii Zoologice – scara centrală;
– construcția terariului și incintelor pentru întreținerea primatelor;
– modernizarea volierelor animalelor răpitoare (unde erau vechile voliere ale urșilor) și celor ale animalelor copitate;
– proiectarea și construcția volierei noi pentru urși, amenajat cu lac și dumbravă de molizi, iar lângă aceasta s-au construit voliere noi pentru lupi;
– amenajarea incintelor spațioase pentru canguri;
– crearea „Regatul Cailor” – grajdul nou cu arenă și pășuni, unde anterior era incinta pentru elefanți;
– construcția incintei moderne pentru lemuri (în perioada de iarnă aici se întrețin și marele);
– apariția sectorului animalelor răpitoare mari (la dreapta de scara principală);
– incintele de vară pentru zebre, suricate și râși;
– proiectarea incintei de vară și bazinului pentru crocodil si capibara;
– construcția spațiului adiacent volierelor în care se întrețin păunii;
– renovarea volierei în care se întrețin păsările înotătoare (lacul mic cu insulă), inclusiv și a căilor de acces pentru vizitatori;
– crearea expoziției „Curtea rurală” cu animale și păsări domestice;
– apariția atelierelor pentru angajații din serviciul tehnic;
– proiectarea încăperilor de serviciu pentru angajații întreprinderii;
– construcția etajului 2 al blocului administrativ (biblioteca și arhiva);
– construcția blocului veterinar, activitatea căruia este limitată nu doar la deservirea veterinară a animalelor din colecția Grădinii, dar totodată acordarea consultațiilor veterinare vizitatorilor cu animalele de companie. Totodată serviciul veterinar din cadrul grădinii zoologice se implică și în proiecte sociale (de exemplu sterilizarea câinilor maidanezi);
– proiectarea serei, care permite întreținerea în perioada rece a anului a plantelor iubitoare de căldură, creșterea plantelor destinate hranei animalelor, înmulțirea plantelor în scopul amenajării parcului etc.;
– amenajarea locurilor destinate depozitării fânului, incintelor de iarnă în care se întrețin animalele în perioada rece a anului etc.

La momentul actual, s-a început construcția volierelor noi pentru animale răpitoare mici și are lor amenajarea unui lac pe teritoriul care la momentul dat este închis pentru publicul larg. Aceste lucrări au necesitat pregătiri enorme, care continuă și în prezent. În prezent, Grădina Zoologică este asigurată mai bine decât înainte. De exemplu, în ceea ce privește transportul – utilaj pentru lucrări de construcții, tehnică (tractoare, excavatoare, camioane) și vehicule specializate pentru transportul animalelor. Desigur, aici se poate de enumerat foarte multe. La urma urmei, timp de două decenii și jumătate sub conducerea

Domnului Alexei au fost elaborate un număr mare de documentație, care reglementează activitatea specifică a Întreprinderii (sisteme de contabilitate pentru animale și hrană, medicamente și consumabile, proiecte de construcție și reconstrucție, etc.). Totodată, un segment important despre care dorim să vă informăm, sunt programele pentru copii. În cadrul Grădinii Zoologice din Chișinău activează Clubul tinerilor biologi, școala de echitație, școala „Copiilor despre animale”. La fel se organizează vacanțe educaționale și distractive, iar activitatea de informare se realizează prin
pagina oficială a grădinii zoologice și rețelele de socializare. Acum toate evenimentele interesante din grădina zoologică pot fi urmărite accesând pagina ZOO.MD 

Colectivul Î.M. „Grădina Zoologică” îl felicită pe domnul Alexei Hanțațuc cu prilejul aniversării a 25 de ani în funcția de director! 

Vă dorim ani îndelungați și productivi în cadrul întreprinderii – pentru schimbări pozitive, beneficiu comun și satisfacție!