Când vezi în imagini bufnițe drăguțe cu ochi mari și galbeni, cu siguranță poți spune că ca model pentru aceste ilustrații a fost luat сiuful pitic. Aceste mici creaturi nu sunt doar drăguțe și amuzante la aspect, dar au și un caracter blând. Сiuful pitic foarte des este întreținut acasă ca animal de companie exotic.

Ciuful pitic emite un strigăt specific. Este o pasăre nocturnă și în natură nu poate fi întâlnit în timpul zilei. Spre deosebire de bufnița polară din filmul despre micul vrăjitor, ciuful pitic este o bufniță foarte mică.
Dimensiunea corpului său este de doar 15-20 cm, iar greutatea sa este de 120 de grame. Aceste păsări sunt adevărați maeștri ai deghizării. Dacă încercați să căutați în rețelele de socializare imagini cu ele, poți găsi poze, în care este reprezentat ciuful pitic pe fundalul unui copac – dacă nu ar fi fost ochii lui expresivi, niciodată nu l-ai fi observat . Culoarea penajului este maro închis cu un desen de culoare gri. Această culoare îl ajută să fie neobservat pe ramuri și lângă tulpinile copacilor din pădure.
Ochii evidențiați de o culoare galben strălucitor, foarte mari și expresivi, au inspirat mai mulți ilustratori în crearea lucrărilor sale. Ciocul la ei este mic și de obicei este ascuns în pene. Apropo, din penele mici pe cap, la ciuful pitic se formează „urechile”. Ele nu au nici o legătură cu auzul, dar arată frumos. Femelele de obicei după dimensiuni sunt mai mari decât masculii, în rest este practic imposibil să-i distingem.
Cinci dintre aceste creaturi drăguțe se întrețin în Grădina Zoologică din Chișinău. Veniți să le cunoașteți!