În colecția Grădinii Zoologice din Chișinău sunt păstrate șase subgrupuri de maimuțe, iar cele mai multe dintre ele sunt expuse în expoziție în timpul sezonului cald. Oaspeții se pot familiariza cu ele, pot vorbi cu ele și le pot privi.

Aceste animale de companie vioaie ale grădinii zoologice preferă fructele și legumele exotice – fabuloasele avocado și mango, rodiile, ananasul, precum și strugurii și bananele, destul de obișnuite pentru noi. Și asta pe tot parcursul anului.

Pentru a echilibra dieta, primatele, neobișnuite cu climatul nostru, primesc terci cald de toate felurile, cu excepția grișului. Deliciul este fiert chiar în secțiunea de bucătărie.Proteinele suplimentare sunt obținute din ouă fierte și pui fiert. De asemenea, ca supliment de proteine, un deliciu gustos și distractiv preferat, maimuțele primesc și hrană vie – insecte care sunt crescute în grădina zoologică special în acest scop.

Cea mai mare familie din colecție (11 indivizi) este cea a tamarinelor Oedipus. Urmează capucinii bruni (8), lemurii (7), toying sau cozile albe (3) și saymiri – 2. Babuinul anubis Ksiusha, cel mai bătrân babuin al grădinii zoologice, completează tribul nostru de primate. Ea are deja 27 de ani, ceea ce este mult pentru specia ei. Este o maimuță foarte serioasă și atentă. Își amintește pe toată lumea și totul.

Apropo. Știați că toate maimuțele enumerate mai sus aparțin celui de-al treilea tip cel mai mic – maimuțele?

În acest moment, puteți vedea primatele numai în cadrul tururilor închise ale sălii de lectură „Pentru copii despre animale”. În timpul sezonului rece, acestea iernează în interior. Maimuțele vor ieși la plimbare pe aleile grădinii zoologice doar până în aprilie, dacă vremea va permite.