DESCRIEREA SPECIEI
Capră siberiană de munte (lat. Capra sibirica) – reprezentant ale caprelor de munte care habitează regiunile muntoase ale Asiei.
CARACTERISTICI
Lungimea corpului este de
În fosta URSS, în anii
La exterior capra siberiană de munte se aseamănă cu capra domestică, deosebindu-se prin corp mușchios, picioare puternice cu copite și cap mare.
La masculi cresc coarne mari și arcuite înapoi, lungimea cărora poate ajunge până la 150 cm. La femele lungimea coarnelor poate fi până la 40 cm.
Femelele se deosebesc semnificativ de masculi. Ele sunt mai mici după dimensiuni, au coarne mai puțin dezvoltate și nu au barbă atât de densă ca la masculi.
Blana caprelor siberiene de munte este de culoare maronie, partea de jos a corpului fiind mai deschisă la culoare. În dependență de sezon, blana își schimbă culoarea în gri-gălbuie sau gri-maronie. Pe toată lungimea spatelui animalul are o dungă de culoare întunecată, iar burta este acoperită cu blană lungă.
Capra siberiană de munte este un animal tăcut. Rar emite sunete și doar în cazul pericolului emite un șuierat caracteristic.
Modul de viață este sedentar. Dacă nu sunt deranjați, odată cu schimbarea sezonului se pot deplasa la o distanță mică. Pe parcursul zilei la fel se deplasează foarte puțin.
Toamna caprele siberiene de munte se adună în turme mixte de până la 30 de capete. Cel mai des se acomodează pe pajiștile alpine, îngrășându-se bine până la iarnă.
Caprele siberiene de munte servesc sursă de hrană pentru leoparzii de zăpadă. Prin urmare, în acele locuri unde existau multe feline prădătoare, acestea se aflau mereu în pericol. Suprafața de răspândire a leoparzilor a fost redusă semnificativ. La fel sunt lupii, vulturii și alte păsări prădătoare mari care le vânează. De obicei, sunt vânate animalele bătrâne și cele slăbite, iar vara — cele tinere. Lipsa hranei reduce semnificativ numărul de animale atunci când solul este acoperit de gheață și animalelor le este dificil să obțină hrană. Totodată multe animale mor atunci, când primăvara au loc avalanșe de zăpadă.
Caprele siberiene de munte nu sunt amenințate cu dispariția. Dintre caprele de munte ele sunt cele mai răspândite. Braconajul și vânătoarea neautorizată pot reduce numărul lor în natură. Durata medie de viață constituie