DESCRIEREA SPECIEI
Pisica sălbatică europeană (lat. Felis silvestris silvestris) – felină mică care habitează Europa, partea vestică a Asiei și Africii. După dimensiuni este mai mare decât pisica de stepă și domestică. La fel are blană mai lungă.
La exterior pisica sălbatică europeană se aseamănă foarte mult cu pisica domestică. Tipic pentru acest animal: culoarea gri-fumurie cu linii transversale și coada pufoasă abruptă.
CARACTERISTICI
Lungimea corpului variază de la 45 până la 80 cm, înălțimea 35 cm. Masa corpului în medie constituie
Vânează iepuri, păsări (care își fac cuibul la sol). Uneori poate prinde un pui de căprioară sau cerb, dar numai în cazul când animalul este slăbit și nu a avut posibilitatea să se ascundă. Vânează în singurătate.
Pisicile sălbatice se deosebesc prin caracter complicat — sunt timide în prezența oamenilor, dar totodată, des manifestă agresiune. Preferă să trăiească în păduri.
Un animal supraveghează un teritoriu de aproximativ 3 km2.
Maturizarea sexuală la femele are loc la vârsta de
Dușmanii de bază ale pisicii sălbatice sunt râsul, vulpea, jderii, lupii, șacalii, bufnițele și vulturii.
Moda la exotică a influențat dorința oamenilor de a întreține în casele sale pisicile sălbatice, contra voinței lor. Amatorii consideră că un astfel de animal poate fi întreținut în casă, deși e foarte anevoios.
Caracterul sever al pisicii sălbatice chiar și într-o casă încăpătoare va cauza multe probleme stăpânilor și vecinilor. În cazul agresiunii în adresa sa, pisica sălbatică urlă și șuieră. Manifestă deprinderile unui animal răpitor. Na va fi o pisică blândă. Se înțelege rău cu alte animale domestice.
În habitatul natural trăiesc până la 15 ani, în captivitate devin de dimensiuni mult mai mari decât animalele sălbatice și pot trăi până la 30 ani.