comoara națională a poporului maghiar (Hungarikum)
Taurul maghiar cu coarne lungi GalerieAlte copitateDESCRIEREA SPECIEI
Taurul maghiar cu coarne lungi (de stepă) sunt comoara națională a poporului maghiar (Hungarikum).
Acest animal are o forță mare, este nepretențios în îngrijire, mănâncă orice și nu se teme de geruri cumplite.
CARACTERISTICI
Taurii au o înălțime de 150 — 160 cm, masa corpului poate ajunge la 900 kg. Au coarne ascuțite, până la 70 cm în lungime. Blana lor este de culoare argintie, fiind de culoare neagră doar în jurul ochilor și nasului, ceea ce face să fie un animal foarte expresiv.
Strămoșul taurului maghiar este considerat taurul dispărut de mult timp (B.Primigenius). Trăsăturile caracteristice ale acestuia s-au păstrat până în prezent la bovinele sure ucrainene, scoțiene, engleze și maghiare de stepă.
Una din legendele privind apariția acestor animale spune, că ea a fost creată pentru dezvoltarea activă în Evul Mediu a comerțului și a meteșugurilor.
Oficial rasa a fost înregistrată în anul 1526 la piața din Augsburg, fiind numită „magnus cornuotes boves Hungaricos”. Era o rasă foarte întrebată pe piață. Unele surse comunică despre faptul, că în secolul XVI până la 30% din venit în curtea regală constituiau „banii bivolilor”.
Este o specie protejată de stat. În prezent numărul lor constituie aproximativ 13 mii indivizi, o mare parte a cărora trăiesc în Hortobagy (partea de est a Ungariei).
În momentul de față această rasă este în afara oricărui pericol și servește ca sursă de lapte sănătos de 5% și carne dietică. Necătând la aceasta, la mijlocul secolului XX, în anii postbelici, aceste animale erau pe cale de dispariție. Taurii puternici au devenit inutili, deoarece agricultura tot mai mult devenea mecanizată. Totodată guvernul sovietic a impus interzicerea reproducerii prin emiterea unui decret special.
În Ungaria, în total au rămas aproximativ 2000 de animale de rasă pură. La începutul anilor 1960 în țară au rămas doar 6 tauri și 200 de vaci, care trebuiau ascunși pentru a-i proteja de sacrificare. Salvarea rasei și evitarea încrucișării înrudite au devenit posibile doar datorită specialiștilor, care au folosit metoda „împerecherii circulare”.
Datorită bioinginerului ungur Imre Bodo, a fost efectuat un volum mare de lucru ce ține de salvarea acestei rase. Aproximativ 10 ani el împreună cu colegii săi au ascuns animalele și au efectuat reproducerea lor ilegală. Pentru munca sa în salvarea acestei specii, în anul 2013 profesorul Bodo a primit un premiu prestigios.
În Grădina zoologică din mun.Chișinău trăiește o familie fericită și frumoasă de tauri maghiari. În ultimii 2 ani la ei s-au născut 2 vițeluși, care sunt perfect sănătoși. Vizitatorii pot face cunoștință cu ei în partea centrală a expoziției, alături de volierele măgărușilor și primatelor.