DESCRIEREA SPECIEI
Râsul obișnuit (lat. Lynx lynx) – mamifer din genul lynx.
Cea mai nordică specie a familiei felidelor, deoarece se găsesc chiar dincolo de Cercul Arctic (pe teritoriul Scandinaviei). Pe teritoriul Europei Centrale și de Vest, aceste răpitoare au fost aproape complet exterminate, dar munca de renaștere a populației lor în prezent este destul de reușită.
CARACTERISTICI
Pisicile de dimensiunea medie au lungimea de
O caracteristică distinctivă a râșilor sunt smocurile de peri negri în vârful urechilor, . Corpul este scurt cu picioare posterioare puternice, bine adaptate pentru alpinism și sărituri. Coadă scurtă
Blana este aspră și deasă, de culoare roșietică cu pete întunecate. Năpârlește de două ori pe an — toamna și primăvara. Nici o răpitoare din familia felide nu se poate lăuda cu o astfel de blană: groasă, densă și mătăsoasă la atingere. De asemenea, toți râșii au peri albi pe piept, burtă și partea interioară a gambelor. Intensitatea culorii blănii depinde de zona geografică în care trăiește animalul.
Labele puternice și pufoase permit linxului să se deplaseze cu ușurință prin zăpadă iarna, fără a se prăbuși în ea. Până la iarnă labele devin îngroșate cu blană. Picioarele lungi de asemenea ajută pisicile să se deplaseze prin zăpadă, ceea ce nu pot face spre exemplu leoparzii și leoparzii zăpezilor.
Râșii preferă pădurile dense și întunecate de conifere. Urcă perfect pe stânci și copaci, înoată grozav. În regiunile înzăpezite supraviețuiește vânând animale cu blană.
Dacă există suficientă hrană în regiune, atunci râșii trăiesc stabilindu-se cu traiul pe un timp mai îndelungat. Când hrană este mai puțină, ele se deplasează în căutarea acesteia și parcurg până la 30 km pe zi.
Hrana de bază a râșilor o constituie iepuri albi, păsări și rozătoare mici. Pot vâna animale copitate și răpitoare de dimensiuni medii (câini-raton, vulpi), pisici și câini domestici. Râsul mănâncă câte puțin, ascunzând resturile sau ingropându-le in zapada.
Lynxul este cel mai activ la amurg. Cu salturi puternice și mari, depășește o distanță scurtă și apucă prada. Saltul lynxului poate atinge patru metri.
Știați că lynxul nu atacă niciodată prada sărind din copac? Așa se consideră, dar nu este adevărat. Lynxul pândește și se ascunde. Este un maestru al deghizării printre tulpini de copaci vechi și trunchiuri de copaci căzuți.
Lynxul nu pândește prada mult timp. Urmărește prada doar
Jderii și vulpile sunt omorâte de râși chiar și atunci când nu le este foame. Motivul acestei antipatii nu este cunoscut.
Deși râșii sunt pisici foarte prudente, ei nu au teamă față de oameni. Trăiesc în pădurile secundare create de om, pădurile tinere, în zone vechi tăiate, iar în anii cei mai dificili vizitează sate și orașe. De obicei pisicile nu atacă oamenii, dar devin foarte periculoase dacă sunt rănite de om. În aceste cazuri folosesc ghearele și dinții, provocând pagube enorme.
Se consideră că râșii sunt răpitoare dăunătoare, dar, de fapt, ei la fel sunt sanitari ai pădurilor ca și lupii, omoarând animalele bolnave și slabite.
Primăvara la pisici începe perioada de împerechere și în păduri se aud strigăte și mârâite puternice. Pisicile formează grupuri doar pentru perioada de reproducere, preferând restul timpului să trăiască singur.
Din februarie până în martie, mai mulți masculi se adună în jurul unei femele, luptându-se între ei fără milă. Cel mai puternic mascul formează perechea cu femela.
Perioada de gestație durează între 63 și 70 de zile. De obicei se nasc
Puii de râs sunt educați de ambii părinți. Maturizându-se merg la vânătoare cu animalele mature și stau împreună cu ei până la următorul sezon de reproducere. Apoi puii maturizați trec la viață independentă.
Maturitatea sexuală la femele are loc la 21 de luni, iar la masculi la 33 de luni.
Lynxul în natură trăiește
Râșii sunt vânați de către braconieri din cauza blănii lor excelente, care mereu a fost foarte apreciată. În 1977 prețul uneia era apreciată cu 1300 dolari.
Carnea de râs este comestibilă și este considerată gustoasă și fină. Sunt surse care comunică despre faptul câ în Rusia Antică erau servite mâncăruri din carne de râs. În prezent interesul gastronomic a scăzut la această carne.
La râs vederea este foarte bine dezvoltată. Acest fapt
Râșii de lanoi
Râsul european Alakei
Masculul s-a născut în or.Sankt-Petersburg (Rusia) la 31 mai 2008. În Grădina zoologică din mun.Chișinău a fost adus la 16 septembrie 2009.
Râsul european Sirena
S-a năcut la 25 mai 2013 la Grădina Zoologică din mun.Chișinău. Părinții ei sunt Alakei și Rolli.
Râsul european Rolli
Femela s-a năcut la 29 iunie 2007 în Grădina zoologică din mun.Chișinău. Ea a fost hrănită și îngrijită de către îngrijitorii instituției. Felina urecheată cu plăcere comunica cu oamenii.
Pe măsura maturizării Rolli tot mai des începea să se joace mai agresiv. După alăturarea congenerilor săi, ea deja nu mai era o „pisică blândă”.
În anul 2013 la Rolli s-au năcut puișori.