un animal din pădurile tropicale din Africa ecuatorială
Civeta de palmier africană GalerieAlți prădătoriDESCRIEREA SPECIEI
Civeta de palmier africană (lat. Nandina binotata). Habitatul ei constituie pădurile tropicale din Africa ecuatorială.
Civeta este adesea confundată cu civeta de palmier malaeziană, care este răspândită în Asia. Acest animal nu știe cum să „producă” cafeaua preferată de oameni, numită cafeaua de soiul kopi-luwak.
CARACTERISTICI
Este un animal de dimensiuni medii — înălțimea aproximativ 58 cm, lungimea cozii constituind 62 cm. Masa acestui animal rar depășește 2 kg. La aspect se aseamănă cu pisicile cu labe scurte. Urechi scurte și rotunjite, blana scurtă cu vârfuri aspre. Blana este de culoare cenușie sau maro cu nuanță portocalie și pete întunecate. Des pe spatele acestui animal sunt pete de culoare crem, iar coada este decorată cu pete de culoare maro închis. Coada la civete după culoare este mai întunecată decât corpul.
Civeta preferă să habiteze în păduri. Este activă noaptea. Ziua civeta se odihnește între crengile copacilor la înălțimea de
Civetele trăiesc solitar cu excepția perioadei în care la femelă se nasc puișori (pot să se adune până la
Sunt animale teritoriale și nu permit accesul altor animale mature de acelaș sex pe teritoriul lor. Femela ocupă un teritoriu de până la 45 ha, iar masculul până la 100 ha, care se intersectează cu teritoriile câtorva femele.
Hrana de bază a civetelor constituie fructele (până la 80%), dat totodată cu plăcere vânează rozătoare mici, păsări și ouăle lor, lilieci și gândaci mari, omizi și chiar mortăciuni. Dacă civeta s-a stabilit cu traiul în casă, atunci în curând vor fi nimiciți toți șobolanii, șoarecii și gândacii. Totodată, în apropiere de casele oamenilor pot fi distruse și păsările de curte.
Civetele au două perioade de reproducere pe an care coincid cu sezonul umed din pădurile tropicale.
Peroada de gestație dureazsă 64 de zile, după care femela naște în copac
În captivitate, animalul poate trăi până la 16 ani.