Informație generală

Despre Grădina Zoologică
Fondată în 1978

Instituția Științifică de Culturalizare și Instruire „Grădina Zoologică”

Istoria grădinii zoologice

La mijlocul secolului XX orașul Chișinău activ se dezvolta și se extindea, apăreau zone noi rezidențiale și de odihnă, creștea populația, se complica infrastructura orășenească.

La 9 mai 1978 a avut loc inaugurarea oficială a unei noi instituții culturale – Grădina zoologică din mun. Chișinău.

Instituția Științifică de Culturalizare și Instruire „Grădina Zoologică” a fost creată în sectorul nou, Botanica. Sectorul se dezvolta intensiv și amplasarea instituției la marginea orașului nu era convenabilă, în schimb era cu perspectivă. Anume aici spațiile libere permiteau amplasarea animalelor cu prevederea construcției și amenajării instituției în viitor.

Grădina zoologică s-a amplasat pe prospectul Păcii (în prezent bulevardul Dacia), peste drum de Grădina Botanică, care a fost deschisă cu 5 ani mai înainte (a.1973).

Până la apariția Grădinii zoologice orășenii puteau lua cunoștință cu animalele și păsările sălbatice doar când soseau grădinile zoologice transportabile.

Animalele amplasate în cuști mici veneau pe puțin timp în oraș. Despre rolul acestora pe plan educativ și cultural nici nu se discuta.

Suprafața Grădinii zoologice era aproximativ 8 ha. Aici veneau vizitatori din toată capitala, necătând la faptul că amplasarea acesteia nu era destul de reușită, și transportul nu se deplasa în această regiune (partea de sud-est a orașului abia se construia).

La început, Grădina zoologică număra doar 60 de specii de animale. Expoziția era alcătuită din mamifere răpitoare, primate, erbivore și păsări.

În anii 1980 suprafața instituției s-a extins până la 25 ha și au fost construite voliere noi, inclusiv pentru elefant. Colecția a fost completată cu animale exotice – elefanți, girafe și alte animale.

La finele anilor 1990 colecția animalelor exotice s-a micșorat puțin, o parte din teritoriu s-a închis pentru reparație și recontsrucție. În colecție deja lipseau elefanții și girafele, în schimb animalelor copitate li s-au oferit mai mult spațiu.

În anii 2000 au fost reconstruite volierele felinelor mari și la loc nou au fost transferați leii, tigrii și râșii. S-a început activ completarea colecției cu păsări, reptile și răpitoare mici.

În prezent colecția instituției numără aproximativ 1000 de păsări și animale. 10 specii de animale sunt incluse în programa internațională de conservare. Zeci de animale reprezintă speciile incluse în Cartea Roșie Internațională și Cartea Roșie a Republicii Moldova.

În afară de aceasta activ se desfășoară lucrări de construcție în scopul lărgirii colecției. De asemenea se discută la nivel internațional în vederea obținerii permisului pentru popularea teritoriului cu specii noi de animale. Până nu demult nu era nici permisiunea de permutare a urșilor în voliera spațioasă. Acum pentru urșii bruni este construită voliera nouă, în care vor fi transferați urșii în primăvara anului 2020.

Pentru a urmări știrile ce țin de completarea colecției și alte privind activitatea Grădinii zoologice din mun.Chișinău le puteți accesa în secțiunea «NOUTĂȚI» pe site-ul nostru.

animale și păsări

specii rare

ha, teritoriu

vizitatori pe an

Instituția Științifică de Culturalizare și Instruire

«Grădină Zoologică»

– este un adevărat centru de cercetare, învățămînt și educație, recreere și petrecere a timpului liber.

Instituția desfășoară activitatea științifică și joacă un rol important în recuperarea numărului de animale rare și pe cale de dispariție.

Despre Grădina Zoologică

Astăzi colecția instituției numără 1180 de exemplare reprezentanți a 136 de specii de animale de pe toate continentele cu excepția Antarctidei. Din colecția instituției fac parte animale ce sunt pe cale de dispariție, sunt introduse în Cartea Roșie Internațională.. Aceștia sunt tigrul bengalez, leopardul zăpezilor, muflonul european, leul și altele. Laa fel sunt și cele care fac parte din Cartea Roșie a Republicii Moldova, cum ar fi vulturii, lebedele, pelicanii și altele.

Prin anul 2010 pe teritoriul instituției au apărut voliere noi pentru păsări și căsuțe noi de iarnă, a fost creată o compoziție în sculptură pentru păsări decorative, colecția s-a îmbogățit cu exemplare rare și foarte valoroase.

Pentru primăvara se preconizează mutarea urșilor maturi într-un volier modern, iar pentru puii de urși ce vor vi aduși din Kamceatka va fi pregătită o „grădiniță”.

La momentul actual suprafața Grădinii Zoologice din mun.Chișinău constituie 25 ha. Teritoriul vechi al instituției va fi modificat. Pe vizitatori îi asteaptă surprize!

Pe teritoriul nou acum activ se desfășoară lucrări de construcție și amenajare. Aici vor fi amplasate voliere moderne pentru animalele ce nu sunt în colecția instituției, dar care vor trezi interes pentru vizitatori.

În afară de animale pe teritoriul Grădinii zoologice pot fi admirate plante rare ce sunt protejate de stat. Colecția plantelor din instituție continuă să se completeze cu specii rare.

La fel atenția vizitatorilor atrage și lacul care este populat de rațe, lebede albe și negre, pelicanii, rațele mandarin și alte păsări.

În cadrul instituției activează serviciul veterinar ce supraveghează nu numai sănătatea animalelor, dar acordă și servicii veterinare cetățenilor. Încoace poate fi adusă orice pasăre traumată (clinicile veterinare municipale nu acordă astfel de servicii deoarece nu dispun de specialiști ornitologi), orice câine sau pisică pentru sterilizare. La fel aici animalele pot fi vaccinate, le pot fi aplicate cipuri sau le pot fi perfectate pașapoarte veterinare.

În cadrul Grădinii Zoologice din mun.Chișinău activează Clubul tinerilor biologi. Aici copiii și adolescenții pot face cunoștință cu flora și fauna, ceea ce dezvoltă la ei dragostea față de animale și natură.

Totodată instituția desfășoară activitatea științifică și joacă un rol important în restabilirea numărului de animale vulnerabile.

Instituția Științifică de Culturalizare și Instruire „Grădina Zoologică” este un centru de studiere și educare, odihnă și relazare, care colaborează cu instituțiile similare internaționale, făcând schimb de experiență și lucrând permanent în scopul creării unei instittuții culturale frumoase și folositoare în municipiu.

Anual Grădina zoologică din mun.Chișinău este vizitată de aproximativ 300 mii de vizitatori.