Informație generală

Regulile comportamentului în grădina zoologică
Important!

Stimați vizitatori!

Respectați regulile comportamentului în grădina zoologică – este important pentru siguranța și confortul animalelor.

Anume

În grădina zoologică este STRICT INTERZIS:

  • accesul cu animale de companie!
  • hrănirea animalelor cu mâncare sau resturi ale acesteia, aduse cu sine;
  • tachinarea sau jignirea fizică a animalelor;
  • a face gunoi pe teritoriu;
  • folosirea blițului și reflectoarelor la fotografierea animalelor.
Feedback

Mulțumim pentru înțelegere!

Pentru a pune întrebări și a exprima ideile, completați FORMA

Bine ați venit!

Vă dorim plimbare plăcută și descoperiri noi!

Când veniți în vizită la grădina zoologică, străduți-vă să fiți amabili cu viețuitorii acesteia.

Din aceste considerente nu trebuie de uitat despre faptul că în fața noastră sunt animale sălbatice. Ele nu sunt de pluș sau din cauciuc.

Atenție!

Regulile comportamentului în grădina zoologică

Grădina zoologică este un loc captivant, dar care necesită atenție maximă și precauție. Dacă regulile comportamentului sunt încălcate, pot suferi atât vizitatorii cât și animalele. Anume din aceste considerente nu trebuie de tachinat tigrul sau de „dat mâna” cu maimuța. Chiar și încercarea de a servi cu delicatese zebra sau struțul poate avea un sfârșit neplăcut. Rămâneți la distanța sigură față de animale și nu depășiți barierele speciale.

Dacă la dumneavoastră s-au terminat delicatesele, nu trebuie de aruncat animalelor ce aveți la îndemână! Câțiva ani în urmă a fost publicat un studiu efectuat de jurnalistul Vasilie Pescov din „Komsomoliskaia prvada”, care a scris: „Profesorul german Grjimek, povestindu-mi despre grădina zoologică din Frankfurt mi-a povestit că la autopsia hipopotamului, în stomacul acestuia au fost depistate mai mult de 30 de obiecte metalice: monede, ținte, piulițe, cuțit, ramă pentru ochelari, linguriță pentru ceai și chiar o cruciuliță!”

Animalele care viețuiesc în grădina zoologică, au o rație de alimentare conform cerințelor și nu sunt flămânde. Dar în căutarea distracțiilor ele învață să interacționeze cu omul și se deprind să cerșească mâncare. Unele din ele vor ignora obiectele necomestibile, iar altele le vor consuma imediat.

Produsele care după părerea noastră sunt foarte gustoase pot dăuna sănătății animalelor. De exemplu caii și zebrele sunt servite des cu pesmeți, ceea ce nu le convine. Maimuțele cu plăcere consumă chifle și bomboane, dar ele sunt dăunătoare pentru ele. Ele au nevoie de fructe.

Chiar dacă cunoașteți cu ce să hrăniți un animal concret – abțineți-vă. Imaginați-vă câți vizitatori zilnic trec pe lângă volieră… și dacă fiecare va servi maimuța cu câte un măr – la finele zilei ea va fi îndestulată peste măsură. Iar această stare este foarte periculoasă, provoacă dureri, febră, dereglări digestive. La unele animale supraalimentarea poate provoca decesul!

Dacă doriți să participați în viața unui animal concret, puteți să participați în programul «Prietenii grădinii zoologice».

De asemenea pentru oaspeții instituției există oportunitatea de a aprticipa la alimentația unor animale. Pentru a afla condițiile și orarul alimentărilor
ACCESAȚI.

Cu părere de rău, în grădina zoologică mereu există persoane, care oferă maimuțelor țigări, bomboane învelite, aruncă struților peste îngrădiri jucării, servesc măgărușul cu cipsuri… și se amuzează cum animalele neîndemânatic le consumă, se ceartă pentru „cadoul” oferit. Așa persoane în permanență sunt filmate de camerele de luat vederi instalate pe teritoriul instituției. Aceaste cazuri nu sunt unice și au loc regulat.

Nimeni din aceste persoane nu și-a pus întrebarea ce va fi cu animăluțele care au consumat toate acestea? Oare bucuria stranie este mai importantă decât viața străină?

Animalele care trăesc în grădina zoologică sunt deprinse cu atenția oamenilor. Dar totuși ele rămân a fi sălbatice, chiar dacă sau născut în captivitate. Din această cauză nu trebuie deranjate cu atenție sporită animalele care se odihnesc. În studiul său dl Vasilii Pescov descrie cazuri când cangurul a atacat fotograful, struțul a ciupit în ochi, copitatele au mușcat și au lovit cu copitele, primatele au devenit agresive. La fel și știrile ne comunică despre astfel de cazuri. Un bărbat a pătruns în voliera ursului alb, o fetiță a băgat mâna la urs, iar un copil, rămânând fără supravegherea mamei, a căzut în voliera gorilei… Sunt multe întâmplări tragice, doar vizitatorii încearcă să mângâie animalele (chiar și animalele răpitoare mari și păsările periculoase!), îi tachinează și trec peste îngrădiri. Apare întrebarea: pentru ce? Nu este un joc. Sunt animale sălbatice, cu caracter, deprinderi și dispoziție la urma urmei.

Chiar și angajații grădinii zoologice sunt mereu precauți. Este destul să-ți sustragi atenția în timpul hrănirii sau efectuării curățeniei în volieră – neplăcerile apar imediat! Cunoașteți unde se produc cele mai multe traumatisme? Nu la răpitoare. La animalele copitate! Cămilele, caprele de munte, antilopele și muflonii cu plăcere sar, lovesc și tind să muște. La fel și vulturii se distrează prin atacarea din aer, iar struții preferă să se fugărească după îngrijitorii care „cască gura”.

Viețuitoarele noastre

Leul din grădina zoologică din Chișinău – este maestru la sărituri cu urlet de după colț, tigrii bengalezi preferă să „vâneze” îngrijitorii lângă gratii, iar ursul Mașa este o „actriță” excelentă. Animalele în așa mod se distrează. Dar aceste jocuri sunt foarte periculoase pentru oameni!

Din aceste considerente nu trebuie de uitat despre faptul că în fața noastră sunt animale sălbatice. Ele nu sunt de pluș sau din cauciuc. Când veniți în vizită la grădina zoologică, străduți-vă să fiți amabili cu viețuitorii acesteia.

Vă dorim plimbare plăcută și descoperiri noi!

Bine ați venit!