Cele mai mari răpitoare ale capitalei se pregătesc de hibernare, la fel ca și urșii din sălbăticie.

Pregătirea se începe din timp – animalele își sapă în volieră un loc mai comod. Aceasta necătând la faptul că podeaua în volieră este betonată!

Dar numai o groapă urșilor nu le este suficient pentru a avea un somn dulce în perioada rece a anului. Anume din această cauză îngrijitorii instituției amenajează în voliera de iarnă un bârlog adevărat din fân și crengi. În octombrie el este gata și până la începerea frigurilor este necesar de verificat starea lui – în interior este necesar să fie bine aerisit și uscat. Curățenia este garanția sănătății!

Hibernarea la urși începe la sfârșitul lunii noiembrie – decembrie, depinde de începerea frigurilor (primele înghețuri). Erau ani în care și la sfârșitul lui decembrie Mișa și Vorciun se plimbau prin voleră și nici nu se gândeau la hibernare.

Hibernarea urșilor la grădina zoologică diferă de hibernarea urșilor sălbatici. Ei se trezesc des (o dată în săptămână) și se deplasează somnoroși prin volieră. De obicei se culcă înapoi după o porție bună de mâncare … și așa până la următoarea deșteptare.

Anume din această cauză până în primăvară vizitatorii grădinii zoologice probabil nu vor vedea pe Vorciun și Mașa. Iar în martie, după hibernare, pe urși îi așteaptă mutarea în altă casă – voliera nouă și spațioasă.

Text: Xenia Merega