S-a finisat construcția volierei noi pentru urși, dar până în primăvară el va fi pustiu.

Mașa și Vorciun sunt urși longevivi. Durata medie a vieții urșilor bruni este de aproximativ 25 ani. Cel mai „bătrân” urs din lume a trăit 50 ani în rezervația Nimfeo (or.Florina, Grecia).. Urșii din Grădina zoologică din Chișinău au 26 și respectiv 31 ani. După parametrii omenești, vârsta lor depășește 2 secole.

Din câte cunoaștem, oamenii vârstnici se îmbolnăvesc ușor, inclusiv din cauza stersului. Având în vedere faptul că ambii urși s-au născut într-o volieră mică din or.Harkov (Ucraina) și toată viața s-au aflat în condiții asemănătoare în Chișinău – transferul lor în voliera nouă va fi dificil. Este cunoscut faptul, că vârstnicii refuză să lase locurile cu care s-au obișnuit și casele vechi ale lor, în pofida faptului că copiii le propun condiții mai confortabile. Aceasta se întâmplă din cauza că cu vârsta este mai complicat să te adaptezi la condiții noi, să schimbi deprinderile și să percepi noi schimbări.

Anume din aceste considerente transferul urșilor în voliera nouă este amânată până în primăvară. La început urșii trebuie să hiberneze în locul cu care s-au acomodat și doar apoi cu puteri noi să se mute în casă nouă.

Text: Xenia Merega

Как зимуют медведи в городских условиях? Читайте в материале Iernarea urșilor