În sfârșit s-au finisat nu numai cele mai complicate lucrări în volierul urșilor, ci și amenajarea lui. Casa nouă este gata să primească locuitorii săi. Să povestim despre aceasta mai detaliat…

Pregătirea

În primul rând a fost ales minuțios locul. Nu ne-am dorit ca urșii să trăiescă „în câmp”. Din această cauză a fost ales terenul în așa mod, ca el să fie bogat în vegetație, umbră și relieful să permită animalelor să se distreze din plin. Bine că teritoriul nou al instituției permite să fie luate în considerație toate cerințele. Volierul încăpător al urșilor este amplasat în apropiere de hipodrom și secția animalelor copitate.

După ce teritoriul a fost marcat și curățat pe perimetru, au început lucrările. Cel mai complicat a fost amplasarea căilor de comunicare și construcția gardului. Se pare că este foarte simplu! Dar toate lucrările de excavare trebuiau să fie efectuate în așa mod, ca să fie păstrat peisajul natural, iar căile de comunicare să fie amplasate la adâncimea care să nu permită animalelor să le deterioreze.

Îngrădirea

Îngrădirea
Instalarea gardului exterior – este cea mai costisitoare parte a proiectului. Doar el este alcătuit nu numai din gratii din metal. Înainte de instalarea carcasei de metal, este necesar de săpat un șanț pentru fundament. Dificultatea constă în necesitatea săpării șanțului la adâncime diferită.

Adâncimea medie a șanțului pentru instalarea gardului este de 2 metri. În locurile unde solul este mai afînat adâncimea este mai mare, iar unde este mai cleios și umed – mai mică. Ursul nu o să sape groapă în solul umed – puțină plăcere. Restul locurilor el numaidecât le va proba la rezistență.

Lățimea fundamentului din beton este de 50-60 cm. Așa fundament și gardul îl va menține și nu va da posibilitate urșilor să evadeze.

Următoarea etapă este instalarea gardului. Carcasa acestuia este alcătuită din pătrat din metal cu bare (обрешётка) de 22 mm. Celulele celulele mari ale plasei vor permite vizitatorilor grădinii zoologice să privească mai cu atenție animalele în timpul vizitelor. Toți noi cunoaștem ce plasă deasă îngrădește volierele urșilor astăzi, și nu poți observa cine stă ascuns în ele.

Gardul electric – încă o parte a îngrădirii care formează perimetrul interior a volierei. Ea trebuie să asigure siguranța atât a animalelor, cât și a oamenilor. În plasă nu se vor bloca ghearele labelor, iar dinstanța, de la gardul electric până la gard (1,5 m) – va oferi posibilitatea vizitatorilor curioși să-și păstreze de traumare degetele. Gardul electric care nu este periculos pentru animale, va deprinde răpitoarele să nu încerce să se urce pe gard. În unele locuri gardul electric va fi instalat și în jurul crengilor copacilor care sunt amplasați aproape de gard.

În sistema gardului nu este prevăzută posibilitatea de a hrăni urșii de către vizitatori. Să ofere delicatețe urșilor practic din mîini au posibilitate vizitatorii instituției „BIOPARK”, or.Odessa (Ucraina). Urșii care se află la întreținere în Grădina Zoologică din mun.Chișinău sunt la regim special de alimentare (vârsta înaintată a acestora predispune la probleme ce țin de fermentarea hranei), din care cauză supraalimentarea și consumarea unor produse este strict interzisă.

În schimb vizitatorii pot urmări cum urșii „vânează” лакомство. În volieră este prevăzută instalarea platformelor de alimentare „cu obstacole”. Pentru a obține hrana din ele, răpitoarele trebuie să-și pună mintea și labele în mișcare.
За тем как подбирается мишка к бочке с яблоками, установленной на дереве или подвешенной на «тарзанке» смогут и гости зоопарка.
Activitatea este folositoare pentru animalele din captivitate, deoarece ea permite animalelor să păstreze sănătatea și dispoziție, să antreneze mintea.

Doi în unu

Posibil ați auzit că fiind tineri Mașa și Vorciun nu se împăcau. Încercarea de a-i pune să trăiască împreună a eșuat.

Însă volierul nou presupune conviețuirea lor. Îngrijitorii grădinii zoologice presupun, că luând în considerație vârsta înaintată a urșilor, ei se vor comporta bine și nu se vor certa. Dar nu ne putem baza doar pe presupuneri, doarece niciodată nu putem prevede ce gânduri sunt în capul răpitoarelor singuratice.

Din această cauză voliera nouă este proiectat în stilul păpușei „Matreoșca”: în exterior este volier mare, iar în interior încă unu mai mic. Este planificat să fie folosit ca loc pentru carantină, de asemenea pentru izolarea, în caz de necesitate, a animalelor excitate (буйный). Dacă urșii se vor adapta greu în voliera nouă și în companie, ei vor fi separați și le vor oferi posibilitatea de a se adapta condițiilor noi fără grabă.

În afară de aceasta, anul viitor în Grădina Zoologică din mun.Chișinău vor veni usuleți noi! Animalele tinere vor veni cu avionul din Kamceatka.

Text: Xenia Merega