În grădina zoologică din orașul Moscova s-au născut pui la pelicani, care sunt incluși în Cartea Roșie Internațională, fiind amenințați cu dispariția, se comunică pe site-ul primarului capitalei, marți, la 27 aprilie.

Puii pot fi văzuți în pavilionul „Păsările și fluturii tropicelor”. În luna iunie, ei vor ieși în aer liber în voliera „Mlaștină”, unde vor învăța să înoate și să prindă pește.

„Când s-au născut, cântăreau aproximativ doar 100 de grame. O lună mai târziu, masa corporală a celui mai mare depășea 1 kg. Ambii pui sunt sănătoși, activi, explorează cu curiozitate cuibul, părinții și tot ceea la ce pot ajunge. Unul dintre pui încearcă deja să se ridice, dar este prea devreme pentru el: labele încă nu sunt puternice”, a spus Svetlana Akulova, directorul general al grădinii zoologice din orașul Moscova.

În prezent puii nou-născuți nu se aseamănă cu părinții: sunt de câteva ori mai mici iar corpul lor este acoperit cu puf brun-cenușiu. Vor avea penaj alb la vârsta de un an, iar la vârsta de trei ani, perioada de adolescență se va finisa definitiv. Până la acel moment, pe capul lor vor apărea pene crețoase, datorită cărora specia și-a primit denumirea.

Este de menționat faptul, că în Rusia pelicanii creți se găsesc doar în câteva regiuni, în special în delta râurilor Kubani, Volga și Terek. Iarna ele zboară în țările calde. Cuibăresc în colonii mici, adesea împreună cu pelicanii roz.

Фото: Московский зоопарк

În natură, numărul acestora scade din cauza poluării și secării râurilor. Potrivit zoologilor, în prezent în lume există aproximativ 12 mii de reprezentanți ai acestor păsări.

În luna decembrie a anului trecut, pentru prima dată în grădina zoologică din Moscova s-au născut dragonii de pădure, incluși în Cartea Roșie Internațională. La grădina zoologică animalele au fost aduse din Indonezia.
Înainte de aceasta, în lume se cunoștea doar despre un caz de apariție a puilor în captivitate. S-au născut la reptilele întreținute în grădina zoologică din orașul Harkov.

Sursă