În colecția noastră există animale foarte interesante, dar nu este atât de simplu să le observi. Unele din ele sunt timide și evită vizitatorii, altora le place să doarmă ziua și ele iese din vizuina lor doar în amurg și noaptea. Pentru astfel de animale am decis să organizăm o „vânătoare de fotografii”. Doar trebuie să vă arătăm aceste animale!

Trei porci spinoși sunt întreținuți la Grădina Zoologică din Chișinău. Ei au ajuns în capitală în luna septembrie a anului 2020 dintr-o grădină zoologică mică și privată din sudul țării.

În asemenea situații, determinarea sexului animalului fără stresarea acestuia este foarte dificilă. Acest lucru de la distanță nu poate fi observat, la fel nu poate fi luat în mâini, deoarece  spinii lor sunt destul de ascuțiți. Prin urmare, animalele nu au nume și sunt luate la evidență atribuindu-le numere.

Porcii spinoși care se întrețin în colecția noastră conviețuiesc pașnic. Ei se agită doar atunci, când de ei se apropie oamenii. Trebuie să cunoașteți, că dacă un porc spinos mârâie și respiră greu, el este enervat sau speriat. Este mai bine să vă distanțați de el pentru a nu obține accidental o lovitură dureroasă cu ace.

Porcii spinoși au trei caracteristici specifice în aspectul exterior: corp masiv, dinți uriași și spini lungi.

Dinții – la porcii țepoși ei se aseamănă cu dinții rozătoarelor: sunt  lungi, foarte puternici și cresc toată viața. Incisivii din față sunt vizibili chiar și atunci, când gura animalului este închisă. Dinții au culoare portocalie intensă, astfel apare întrebarea: oare când i-a periat ultima dată?

Corpul este scurt și masiv, cu coadă groasă. Are picioare scurte, neândemânatice și un mers amuzant. De obicei, animalele se deplasează încet și foarte rar aleargă. Aceste animale sunt atât de obișnuite să fie protejate de ace, încât deseori mor din cauza încrederii în sine. De exemplu, sub roțile unei mașini, de care animalul nu fuge, dar atacă cu ace.

Spinii la porcul spinos sunt de două tipuri – unele sunt lungi și flexibile, ajungând la 40 cm sau mai mult, altele sunt mai scurte și mai dure, având doar 15 – 30 cm în lungime,  în grosime fiind de 0,5 cm. Spinii cozii au vârfuri tăiate și sunt, de fapt, niște tuburi deschise. Toate acele în interior sunt goale sau sunt umplute cu o substanță poroasă.

Cel mai neobișnuit la aceste animale este modul, în care porcii spinoși dirijează spinii săi. La ei mușchii subcutanați sunt foarte puternici, astfel încât animalul să poată ridica brusc toată „armura” din spini și să o mute, direcționând astfel spinii ascuțiți către dușmani. Chiar și prădătorii de talie mare, cum ar fi tigrii, sunt de obicei obligați să se retragă din fața unui astfel de animal, iar acele din pielea rănită pot provoca atât de multe probleme, încât animalele cu dungate nu pot vâna normal.

Din păcate, este destul de dificil să observi porcii spinoși ocupându-se de ceva  interesant în timpul zilei. De obicei, ei stau în căsuța lor și ies afară numai dacă le este foarte foame – iau ceva gustos și se întorc înapoi. Plimbările și jocurile la ei încep doar în amurg și noaptea. Prin urmare, noi vom încerca și în continuare să facem poze noi pentru dvs.