Vă amintiți de iguana verde a noastră, care este un adevărat „Casanova”, alergător iscusit și un mascul frumos? Acum el este cel mai invidiat „mire” din Grădina Zoologică din Chișinău! El s-a mutat în noul său apartament.

Gosha este unul din reprezentanții colecției Grădinei zoologice din Chișinău, care anterior au fost „domesticite” – de el s-au refuzat. Cu alte cuvinte, aceste animale au fost luate pentru a fi întreținute acasă, dar din anumite motive stăpânii ei, cu timpul, au decis să-i ofere altor persoane.

Iguana verde câțiva ani a fost un membru al unei familii, a călătorit în străinătate și se putea „plimba” liber prin casă. Odată chiar a fugit și a trăit timp de șase luni undeva în grădină. Nu este clar cum a putut să se ascundă într-o zonă izolată, dar proprietarii acesteia mult timp nu au putut găsi reptila. Dar „Stirlitz a fost foarte aproape de eșec”, și într-o bună zi a fost din nou prins, fiind întors în casă.

Cu toate acestea, stăpânii destul de repede au luat decizia de a-i oferi condițiile corecte de trai, care sunt atât de necesare pentru reptilă.

Iguana obișnuită sau cea verde trăiește în captivitate până la 20 de ani. Pe parcursul vieții ea atinge lungimea de 150 cm, dispune de gheare puternice, dinți ascuțiți și o musculatură bine dezvoltată.
Ținerea în mâni a unei iguane mature și active nu este o sarcină atât de ușoară.

S-a ajuns la momentul, când tresăream văzând că animalul nostru exotic a decis să „viziteze” bucătăria.”, și-a împărtășit impresiile fosta proprietară.

În așa mod Gosha a devenit unul din locuitorii terariului Grădinii Zoologice din Chișinău.

Ați crezut că am terminat? Nu.

Iguana a continuat să crească, găsindu-și o prietenă, apoi reușind să rămână fără ea. Și voliera precedentă  a devenit extrem de neîncăpătoare pentru reptilă.

Din acest considerent, personalul secției a participat la proiectarea unui nou terariu, ținând cont de faptul că reptila se maturizează, îi place să se cațăre pe crengi, necesită unui rezervor de apă propriu, o anumită climă, temperatură și alte cerințe. A fost nevoie de a efectua o carcasă puternică, de a comanda o sticlă specială și de selectat unui loc pentru amenajare (din care motiv a început o reamenajare în tot pavilionul).

Din păcate, în legătură cu înăsprirea reglementărilor de carantină (purtarea măștii, păstrarea distanței sociale etc.), accesul în terariu pentru oaspeții Grădinii Zoologice este interzis. Principalul obstacol aici este însuși factorul uman (oamenii încep să se aglomereze,  nu doresc să stea la coadă, nu reacționează la observațiile personalului). Din acest considerent…suntem nevoiți în momentul de față să ținem pavilionul închis.

În schimb am făcut câteva poze pe care le puteți vedea, iar videoclipul va fi publicat mai târziu: