La grădina zoologică din Chișinău s-a încheiat prima noapte tulburătoare dintr-un șir de nopți de sărbători de iarnă.

În ultimele săptămâni noi ne-am pregătit de sărbători, încercând să antrenăm animalele să se ascundă în adăpost în cazul semnalării. Am început să-i antrenăm pe struți… dar, din păcate, aceste păsări nu prea pot fi dresate și din întreg grupul de struți doar o pasăre și-a dat seama ce trebuie să facă. Restul au știut doar să alerge prin volieră.

S-a ajuns la concluzia că animalele nu se pot obișnui cu sunetele puternice din apropiere, necătând la faptul că pe teritoriul întreprinderii pe parcursul întregului an funcționează echipamente zgomotoase (din câte cunoașteți, aici permanent au loc lucrări de reparație).

În acest scop,  ziua de 31 decembrie, angajații grădinii zoologice au petrecut-o destul de activ și au înreprins următoarele acțiuni: struții, felinele, cangurii la fel ca și multe alte animale au fost plasați în volierele de iarnă, la care geamurile și ușile au fost închise bine. Mai complicat a fost cu animalele copitate, care nu doreau să intre în volierele de iarnă în perioada liniștită, din care cauză cu începutul focurilor de artificii ele au devenit foarte agitate și alergau haotic prin voliere. Cel  mai mult au fost stresate zebrele, doarece voliera lor este amplasată la margine, în imediata apropiere de sectorul particular cu case de locuit.

Dimineața zilei de 1 ianuarie a început cu examinarea minuțioasă a stării animalelor. Animalele au fost examinate de îngrijitori, după care li s-a permis ieșirea la plimbare și li s-a oferit mâncare. Nici un animal din colecție nu a avut răni grave, însă, după o noapte nedormită, toate animalele din colecție au fost foarte stresate. Bine ar fi dacă totul s-ar fi limitat la o zi!

Să sperăm că toată săptămâna viitoare va trece fără incidente….

Vă rugăm să fiți mai atenți față de cei, care nu înțeleg natura unor astfel de zgomote. Animalele nu știu că focurile de artificii, în general, sunt distractive.

Vă rugăm să nu folosiți obiecte pirotehnice în apropierea grădinii zoologice.

La Mulți Ani! Fie ca anul 2022 să fie mai luminos, mai frumos și mai fericit!