maimuță mică, specie de primate din familia Callitrichidae

Marmoseta
GaleriaAlte primate
ОПИСАНИЕ ВИДА

Marmoseta (лат. Callithrix jacchus) – maimuță mică, specie de primate din familia Callitrichidae.

Habitează pădurile centrale și de nord-est ale Braziliei.

Marmosetele sunt destul de emoționante și dispoziția lor poate fi observată ușor după expresia facială. Mușchii lor sunt foarte bine dezvoltați ceea ce le permite să redea sentimentele sale, chiar și prin mișcarea firelor de păr pe cap. Totodată ele emană diverse sunete. Ușor se panichează și se excită, sunt foarte active. În schimb obosind după o zi de griji, se fac „colăcel” acoperindu-și capul cu coada – în liniște se doarme mai bine.

ХАРАКТЕРИСТИКИ ВИДА
Размеры

Masculul de obicei după dimensiuni este mai mare decât femela, dar înălțimea lor rar depășește 188 mm (femela – 185 mm). Cu toate acestea lungimea cozii este de 29-35 cm. Masa animalului matur este mai mică de 300 grame.

Внешний вид

Maimuțele mici și sprintene au un aspect destul de tipic pentru primate, o „față” inteligentă cu ochi plini de viață, o coadă lungă în dungi și degete tenace și îndemânatice la toate cele 4 membre. Pe părțile laterale ale capului marmosetei până la maturitate cresc șuvițe superbe albe (la cele tinere ele nu există) care cresc de la urechi și aproape până la umeri, oferindu-le un aspect și mai amuzant, alături de dimensiunile mici ale acestora. Blana lor este formată din fire de păr ruginii, galbene, negre și albe. Vârful cozii, șuvițele și o pată pe frunte sunt de culoare albă.

Проживание

Trăiesc marmosetele în familii formate de obicei din aproximativ 15 indivizi. Cel mai des familiile acestora sunt formate din nouă „rude”.
Se deplasează animăluțele pe copaci, sărind de pe o creangă pe alta, asemănându-se cu veverițele. Consumă hrană vegetală: fructe, semințe, flori, nectar, ciuperci și seva de copac. Nu se refuză de larve și insecte mici. Pot prinde șopârle mici, melci, broaște arboricole, pui și chiar mamifere mici tinere (un animal atât de mic și vesel, dar nu este destul de erbivor).

Питание

În captivitate, marmosetele sunt hrănite cu insecte și larvele acestora, ouă, fructe, ierburi, melci și carne. La rația de alimentare se adaugă grâu încolțit, brânză de vaci și lapte.

Потомство

Puișorii se nasc de două ori pe an. Totodată în familie rămâne însărcinată doar femela-alfa, iar restul membrilor familiei, inclusiv și masculul-alfa, îngrijesc puișorii nou-născuți. Sarcina durează 144-146 zile.

De obicei se nasc 2-3 puișori, masa fiecăruia fiind de doar 25 grame. Sunt foarte slabi și necesită atenție deosebită, din care cauză mama mereu îi poartă cu sine. Se deplasează puii, agățindu-se de burta mamei.

În schimb, doar peste o săptămână de puișori încep să aibă grijă masculii. Din acest moment la mama puișorii ajung doar în cazul necesității de a se alimenta cu lapte.

La vârsta de 2-3 luni animalele tinere devin de sine stătătoare și pot să obțină hrană fără ajutorul maturilor. Nu întotdeauna pleacă din familie, des rămânând timp îndelungat alături de „rude”.

Группа

Ziua o încep peste 30 de minute după răsăritul soarelui și „bateriile” lor se descarcă peste 11-12 ore de activitate. Fix cu jumătate de oră până la apus, animăluțele se întorc la locurile unde înnoptează.

În cazul apariției conflictului – rar se întâmplă când cineva intră în ceartă. De obicei conflictul se rezolvă prin gesturi și sunete emoționale puternice. În grupe este respectată ierarhia strictă, unde perechii dominante i se supun toți membrii grupului (masculului dominant – masculii, femelei dominante – femelele).

Terenul individual poate să-și schimbe suprafața și dimensiunile lui depind de densitatea copacilor ce produc gumă. Marmosetele cu ajutorul dinților fac găuri în scoarța copacilor și consumă sucul format, smoala și guma, cheltuind pentru aceasta până la 70% din timpul ce se atribuie alimentării. De obicei suprafața terenului individual variază între 0,5-6,5 ha pentru o familie.

Masculii nu sunt agresivi și nu preferă luptele. Din această cauză cel mai des aceste animăluțe mor din cauza răpitoarelor (șerpi, bufnițe ș.a.).

Интересные факты

Marmosetele foarte bine se adaptează la captivitate. Chiar și animalul care nimerește din sălbăticie în casă ușor se adaptează noilor condiții. Cel mai bine este să fie întreținute în perechi, deoarece sunt animale sociale. O dată pe zi pot ieși la plimbare – ele își antrenează creierul și explorează suprefețe noi. În general, sunt foarte atente și spre deosebire de alte primate, nu distrug locuințele oamenilor. Foarte repede sunt îmblânzite, dar se deprind doar cu cei care îi hrănesc.

În prezent fac parte din Convenția CITES (Anexa II). Se consideră că nu există pericol pentru această specie.

Durata vieții în captivitate – până la 15 ani.

Galerie

Alte primate

Услуги Кишинёвского зоопарка

Правила<br />поведения<br />в зоопарке