Datorită activității cititorilor noștri ai paginii oficiale a Grădinii pe Facebook, broasca țestoasă din Balcani a revenit înapoi acasă: în terariu.

Incidentul cu țestoasa dispărută din incintă a fost descoperit pe 2 august. Verificarea teritoriului la ora 15:00 nu a arătat nicio încălcare, dar după ora 18:00 personalul terariului au constatat că un animal „a dispărut”.
În aceeași zi, au fost controlate camerele de supraveghere, unde înregistrarea
arată cum compania se oprește în apropierea padocului, bărbatul se uită în jur
pentru a verifica dacă sunt observatori sau paznici în apropiere — apoi deschide
gardul, scoate țestoasa, o ascunde în un cărucior și o acoperă cu lucruri pentru ca să nu fie observată. Întrucât animalul din colecție nu aduce daună oamenilor, administrația a decis să acorde acestor vizitatori puțin timp să „se gândească”. Totuși, când oamenii nu s-au predat la sfârșitul săptămânii, s-a făcut o postare și au fost publicate fotografiile.
În această dimineață (luni, 8 august) pe pagina noastră de Facebook a apărut o postare despre incident. Am raportat despre un caz în flagrant cu speranța că oamenii își vor reveni în fire și vor returna animalul în colecție. La acel moment, toate probele video disponibile au fost strânse și pregătite pentru a fi transferate Poliției Capitalei, însă administrația încă nu depusese o declarație.
Cititorii noștri cu o dedicare (ce merită cuvinte de laudă) au răspândit informația despre incidentul produs, aceasta a fost preluată de presă. Intervenția mass-mediei a dat un rezultat — au fost găsite numărul de telefon și locul de muncă al bărbatului cu fotografie. La ora 14:15, el însuși s-a prezentat la Grădina Zoologică, și-a cerut scuze și a returnat țestoasa. Animalul a fost examinat de medicii veterinari — este sănătos, nu este rănit și se va întoarce înapoi la tovarășii acestuia.

Directorul interimar al Grădinii Zoologice din Chișinău Anna Șevcenko a declarat: „Vrem să credem în ce este mai bun în oameni. Până la urmă, oamenii vin aici să se relaxeze alături de copii, să insufle dragostea pentru natură, pentru animale acestora. Le-am dat infractorilor șansa de a-și veni în fire și de a corecta situația. Publicitatea situației a ajutat la obținerea rezultatelor, animalul a fost returnat, nu a fost nevoie să contactăm Poliția. Există probleme la capitolul mecanismelor interne ale muncii de securitate, asupra cărora vom lucra. Vreau să adaug că informația

prezentată de noi este veridică și nu falsă. Nu știm de unde presa a luat aceasta. Cu toate acestea, din moment ce mass-media face referință la cuvintele șefului nostru de securitate, domnul Barcar, a fost lansată o investigație internă asupra acestui fapt. Le mulțumim cititorilor noștri pentru activitatea și ajutorul lor în găsirea țestoasei. Și ne bucurăm că nu a trebuit să mergem la Inspectorat, să începem un dosar penal și să pierdem timp, resurse financiare, afectându-ne biografia noastră. Sperăm că viteza cu care a fost rezolvată problema și puternicul impact social vor deveni de data aceasta o lecție pentru vizitatori și vă vor face să vă gândiți la consecințele serioase.”
Atunci când regulile Grădinii Zoologice sunt încălcate, nimeni nu crede este un act ilegal ce poartă anumite consecințe. Din cauza acestei abordări indiferente a vizitatorilor față de exemplarele colecției noastre, animalele suferă de colici și tulburări pe timp de noapte și pot chiar să moară. Sau oamenii pot avea probleme cu organele de drept.
Ne dorim foarte mult ca TOȚI oaspeții noștri să fie oameni civilizați și să se comporte cu responsabilitate pe teritoriul Grădinii Zoologice.