Favorita vizitatorilor Grădinii Zoologice din Chișinău, crocodilul Genadia, se pregătește să se mute în voliera de vară. Aceasta are loc al treilea an consecutiv.
Strămutarea în „reședința de vară” poate fi efectuată doar în cazul, când temperatura în timpul zilei se apropie de 25-280 C. În caz contrar, crocodilul riscă să aibă probleme de sănătate. Totuși crocodilul este un amator de climă mult mai caldă, iar luna aprilie este încă rece pentru el. În voliera liberă vara trăiesc o pereche de papagali ara.
În prezent prădătorul este întreținut într-o volieră de iarnă. Aici permanent se menține temperatura de +23, în care animalul are loc pentru distracție și un bazin personal. Când te apropii de sticla volierei, poți observa că animalul stă sub un bec înfraroșu și face baie solară. Inițial se pare că crocodilul a adormit sau chiar este în stare de anabioză – stare care este caracteristică urșilor în perioada rece a anului. Dar aceasta este o impresie înșelătoare.
Exemplu? Săptămâna trecută.
Manierele Ghenadiei nu sunt atât de rafinate, din care cauză voliera și bazinul trebuie curățate permanent. Desigur că animalului nu-i sunt pe plac „oaspeții”, din care cauză, în prezența lor, este mereu agitat. Doar cunoașteți, că crocodilii înoată foarte bine. Neândemânarea lor pe uscat, labe scurte și strâmbe, corpul care își schimbă forma în timpul mersului – sunt amuzante, dar și foarte periculoase. Un animal matur poate alerga cu viteza de 18 km/oră.
Dar fuga este doar o problemă. Nu intrăm în volieră când animalul este lângă ușă și atât. Dar nu! Știați că un crocodil este capabil să se urce în copac? Da, până la o înălțime de 4 metri! Totodată, este constatat, că cu cât este mai mic crocodilul, cu atât mai ușor îi este să se urce pe diferite obstacole. Despre aceasta interesant a fost descris în anul 2019.
Începând cu sezonul de primăvară, efectuarea curățeniei în voliera crocodilului a devenit o aventură. Totul a început ca de obicei – crocodilul se încălzea la soare, portița a fost coborâtă (pentru a închide accesul animalului), bazinul a fost curățat. Încăperea a fost eliberată de îngrijitori, a fost conectată apa pentru a umple bazinul din volieră și iată reacția… Crocodilul văzând apa proaspătă din bazin a decis să nu aștepte până o să deschidă portița și să treacă peste ea. Camera de luat vederi care a fost instalată în interiorul volierei, a fixat momentul, în care animalul se ridică pe bariera din lemn și cade în apă.
De parcă animalul a reamintit tuturor, că necătând la faptul că este unul din animalele preferate ale îngrijitorilor, statutul de animal periculos nu a fost anulat.