Informație generală

Despre Grădina Zoologică
Istoria grădinii zoologice

La mijlocul secolului XX orașul Chișinău activ se dezvolta și se extindea, apăreau zone noi rezidențiale și de odihnă, creștea populația, se complica infrastructura orășenească.

La 9 mai 1978 a avut loc inaugurarea oficială a unei noi instituții culturale – Grădina zoologică din mun. Chișinău.

Instituția Științifică de Culturalizare și Instruire „Grădina Zoologică” a fost creată în sectorul nou, Botanica. Sectorul se dezvolta intensiv și amplasarea instituției la marginea orașului nu era convenabilă, în schimb era cu perspectivă. Anume aici spațiile libere permiteau amplasarea animalelor cu prevederea construcției și amenajării instituției în viitor.

Grădina zoologică s-a amplasat pe prospectul Păcii (în prezent bulevardul Dacia), peste drum de Grădina Botanică, care a fost deschisă cu 5 ani mai înainte (a.1973).

Până la apariția Grădinii zoologice orășenii puteau lua cunoștință cu animalele și păsările sălbatice doar când soseau grădinile zoologice transportabile.

Animalele amplasate în cuști mici veneau pe puțin timp în oraș. Despre rolul acestora pe plan educativ și cultural nici nu se discuta.

Suprafața Grădinii zoologice era aproximativ 8 ha. Aici veneau vizitatori din toată capitala, necătând la faptul că amplasarea acesteia nu era destul de reușită, și transportul nu se deplasa în această regiune (partea de sud-est a orașului abia se construia).

La început, Grădina zoologică număra doar 60 de specii de animale. Expoziția era alcătuită din mamifere răpitoare, primate, erbivore și păsări.

În anii 1980 suprafața instituției s-a extins până la 25 ha și au fost construite voliere noi, inclusiv pentru elefant. Colecția a fost completată cu animale exotice – elefanți, girafe și alte animale.

La finele anilor 1990 colecția animalelor exotice s-a micșorat puțin, o parte din teritoriu s-a închis pentru reparație și recontsrucție. În colecție deja lipseau elefanții și girafele, în schimb animalelor copitate li s-au oferit mai mult spațiu.

 

animale și păsări

specii rare

ha, teritoriu

vizitatori pe an

Întreprindere Municipală

«Grădină Zoologică»

– este un adevărat centru de cercetare, învățămînt și educație, recreere și petrecere a timpului liber.

În plus, compania este membră a EARAZA (Asociația Regională Eurasiatică a Grădinii Zoologice și Acvarii), contribuind la refacerea numărului de animale rare și pe cale de dispariție.

Despre Grădina Zoologică

Astăzi colecția instituției numără 1180 de exemplare reprezentanți a 136 de specii de animale de pe toate continentele cu excepția Antarctidei. Din colecția instituției fac parte animale ce sunt pe cale de dispariție, sunt introduse în Cartea Roșie Internațională.. Aceștia sunt tigrul bengalez, leopardul zăpezilor, muflonul european, leul și altele. Laa fel sunt și cele care fac parte din Cartea Roșie a Republicii Moldova, cum ar fi vulturii, lebedele, pelicanii și altele.

Până în 2020, au fost reconstruite incintele pentru feline mari, iar urșii bruni, leii, tigrii și râșii s-au mutat în incinte noi. Pentru alte animale din colecție de talie mare la fel au fost înnoite incintele de iarnă. Activ au început să se completeze colecțiile de păsări, reptile și răpitoare mici. Totodată, în această perioadă a fost renovată scara centrală, au fost create compoziții sculpturale pentru expoziția în care se întrețin păsările decorative, au fost amenajate havuzuri și compoziții de flori cu plante exotice.

La fel s-au efectuat lucrări de amenajare a căilor noi de acces, de instalare a foișoarelor, a spațiilor sanitare și igienice suplimentare.

Realizări importante pentru deazvoltarea întreprinderii în această perioadă, putem considera  incinta pentru lemuri și reconstrucția incintelor vechi, destinate întreținerii animalelor răpitoare mici, în conformitate cu cerințele moderne și standardele internaționale.

În prezent colecția instituției numără aproximativ 1180 de păsări și animale. 10 specii de animale sunt incluse în programa internațională de conservare. Zeci de animale reprezintă speciile incluse în Cartea Roșie Internațională și Cartea Roșie a Republicii Moldova.

Pentru a urmări știrile ce țin de completarea colecției și alte privind activitatea Grădinii zoologice din mun.Chișinău le puteți accesa în secțiunea «NOUTĂȚI» pe site-ul nostru.

 

La momentul actual suprafața Grădinii Zoologice din mun.Chișinău constituie 25 ha. Teritoriul vechi al instituției va fi modificat. Pe vizitatori îi asteaptă surprize!

Pe teritoriul nou acum activ se desfășoară lucrări de construcție și amenajare. Aici vor fi amplasate voliere moderne pentru animalele ce nu sunt în colecția instituției, dar care vor trezi interes pentru vizitatori.

În afară de animale pe teritoriul Grădinii zoologice pot fi admirate plante rare ce sunt protejate de stat. Colecția plantelor din instituție continuă să se completeze cu specii rare.

La fel atenția vizitatorilor atrage și lacul care este populat de rațe, lebede albe și negre, pelicanii, rațele mandarin și alte păsări.

În cadrul Grădinii Zoologice din mun.Chișinău activează Clubul tinerilor biologi. Aici copiii și adolescenții pot face cunoștință cu flora și fauna, ceea ce dezvoltă la ei dragostea față de animale și natură.

Totodată instituția desfășoară activitatea științifică și joacă un rol important în restabilirea numărului de animale vulnerabile.

Întreprindere municipală „Grădina Zoologică” este un centru de studiere și educare, odihnă și relazare, care colaborează cu instituțiile similare internaționale, făcând schimb de experiență și lucrând permanent în scopul creării unei instittuții culturale frumoase și folositoare în municipiu.

Anual Grădina zoologică din mun.Chișinău este vizitată de aproximativ 300 mii de vizitatori.