Dorim să vă prezentăm unul dintre cele mai sensibile animale din colecția întreprinderii! Ați observat, că la Grădina Zoologică din Chișinău, separat de haita de lupi trăiesc doi lupi albi? Stiți de ce? Probabil că nu, dar vă vom povesti.
În colecția întreprinderii avem două femele de lup care trăiesc împreună într-o volieră separată – lupul arctic (Canis lupus arctos) și lupul Hudson Bay (Canis lupus hudsonicus). Sunt două subspecii înrudite. Adică practic un animal, dar cu habitat diferit. Canis lupus hudsonicus sau lupul Hudson Bay – este o femelă, care s-a născut la Grădină Zoologică din Olomouc (Republica Cehă). În prezent are vârsta de 5 ani și deja este o călătoare cu experiență. Fiind încă pui, în anul 2019, a fost achiziționată de Grădina Zoologică din Novosibirsk. La Chișinău lupoaica a ajuns în anul 2021 împreună cu unul dintre puii ei. În astfel de mod, angajații Grădinii Zoologice din Chișinău au vrut să completeze haita de lupi existentă cu „sânge proaspăt”.
Canis  lupus arctos sau lupul arctic – este anume acel pui care a fost adus în capitală pe 17 ianuarie 2021, împreună cu mama ei din Novosibirsk (Federația Rusă). Femela s-a născut în anul 2020 și de la vârstă fragedă foarte mult contacta cu oamenii. Lupoaicele au ajuns la Chișinău pentru a trăi în haita existentă, dar imediat a devenit clar că procesul de adaptare a lor vor apărea dificultăți. „Mă întreb unde am greșit?!” – a exclamat surprins directorul grădinii zoologice, când Anecika (lupoaica), în loc de vigilență obișnuită, care este caracteristică pentru perioada de adaptare, s-a manifestat prietenos.
Curaj și demență! – este deviza unor acțiuni ale angajaților noștri, atunci când ei interacționează cu animalele din colecția întreprinderii. Anume din această cauză vizitatorii au început să-și bage degetele în volieră, au încercat să o mângâie pe Anecika, ca pe un cățeluș domestic. Și cel mai uimitor lucru este, că nu li se întâmpla nimic pentru aceasta! Atât de mare, impunătoare și frumoasă, puternică și periculoasă, aproape ca un labrador… o lupoaică foarte neobișnuită! Femela cealaltă de asemenea este destul de loială cu oamenii, deși este mai precaută față de ei decât
fiica ei. În prezent, angajații secției animalelor prădătoare mari, îngrijind lupii, permanent se străduie să le mângâie și să interacționeze cu ele. Este o experiență absolut uimitoare!
Desigur, specialistul în securitatea și sănătatea în muncă a cerut de la angajați recipise „pe propria răspundere”, dar pe cine oare poate opri un asemenea fleac?
Anecika și mama ei rămân într-o incintă separată și cel mai probabil aici vor rămâne în continuare. Ele nu pot fi plasate în haita de lupi existentă, deoarece vor fi omorâte de lupii din haită. Comportamentul lor este prea atipic pentru a trăi în haită, din care cauză angajații grădinii zoologice nu vor risca cu sănătatea lupilor.
Veniți să faceți cunostintă! Dar nu încercați, de dragul securității voastre, să mângâiați lupii! Ei rămân a fi animale sălbatice răpitoare, necătând la relațiile bune cu angajații din secție.