Ce cunoașteți despre Grădina Zoologică din Chișinău? În afară de ceea ce se comunică permanent în presă? Adică, că și-a deschis ușile pe 9 mai, că suprafața ei este atâtea hectare, că în colecția ei sunt atâtea specii de animale?.. Noi adesea trecem pe lângă lucruri uimitoare și nici nu le observăm! Doriți un exemplu? Poftim!
Apropiindu-vă de gradina zoologica si dorind sa faceți o plimbare, mai întâi de toate vedeți poarta de la intrare. Apropo, cunoașteți ce pasăre este reprezentată pe logo-ul Grădinii Zoologice din Chișinău și de ce? Celui care va răspunde corect primul – o excursie gratuită la grădina zoologică!
Deci… treceți de poartă și ce vedeți mai departe? În centru avem o scară amenajată cu flori. Cândva, în locul acestei scări, aici a fost viță de vie. După ce Î.M. „Grădina Zoologică” a primit spre folosință teritoriul dat, mai întâi a fost amenajată scara veche și aleile, care, mai târziu au fost înlocuite cu compoziții peisagistice, pe care le puteți admira în prezent.
Pe marginile scărilor cresc copaci uriași. Și apropo, nu sunt copaci obișnuiți, dar constituie partea istorică a Grădinii Zoologice din Chișinău. Când veți vizita grădina zoologică data viitoare, atrageți atenție la molizii albaștri înalți de pe ambele părți ale scării. Aceștia sunt copaci din soiul Picia Pungens sau molid albastru. Astfel de exemplare se întâlnesc foarte rar!
Ambii molizi sunt cei mai bătrâni copaci din grădina zoologică, vârsta lor fiind de aproximativ 80 de ani. Dar acești copaci, chiar și în condiții excelente, cresc cu doar 10 cm pe an! Acești molizi pot crește până la 25 de metri în înălțime, deși nu au tulpini groase.
Giganții au pașapoarte și sunt protejați de stat. Apropo, un astfel de molid poate fi întreținut în curte sau în grădină. Este un soi puternic, rezistent la temperaturi reci și boli. Totodată, la el poate fi modelată coroana, formând coroana plantei și menținând dimensiunea necesară.
Giganții albaștri ai Grădinii Zoologice din Chișinău reprezintă o intrare în regatul animalelor.