Jurnalistul „AiF în Moldova” timp o săptămână a lucrat ca voluntar în terariu

В мире рептилий

Grădina Zoologică este un loc îndrăgit de copii și foarte des vizitat de maturi. Aici activează un număr enorm de angajați, deoarece îngrijirea animalelor și întreținerea parcului subânțelege o muncă enormă. Un vizitator obișnuit nu observă toate procesele interne, nu cunoaște particularitățile muncii, care este foarte interesantă.

Zi sanitară

Luni la grădina zoologică este zi sanitară. Se prelucrează încăperile, se organizează transferul animalelor în voliere (în afara sezonului), se întreprind măsuri veterinare, etc. Într-o astfel de zi, grădina zoologică nu primește vizitatori și pe teritoriul întreprinderii se află doar angajații. Programul de muncă al angajaților începe la ora 7 dimineața, iar uneori și mai devreme. Pentru mine, mai întâi de toate este instructajul: regulile de conduită, securitate și sănătate în muncă etc. Doar eu sunt un începător. Facem cunoștință cu animalele din colecție, rațiile de alimentare și necesitățile lor.
Sincer să fiu, nu am memorat nimic, cu excepția faptului, că agamele mănâncă greieri, iar șerpii trebuie hrăniți o dată pe săptămână cu hrană vie. Ei bine, nu-i nimic, ne clarificăm pe parcurs.
Venim în zona expozițională. Acolo, șerpi – în acvarii, șopârle – în cutiuțe – toate sunt la locul lor și au ocupațiile lor. Conform planului trebuie să fac curățenie. În general, nimic complicat, deși durează mult timp. Deschidem cutia, curățam-spălăm-clătim, ne asigurăm că viețuitoarea nu a ieșit la libertate. Anacondele și iguanele verzi sunt cele mai complicate în ceea ce privește îngrijirea lor. Ele sunt atât de severe, încât cu ușurință pot trauma îngrijitorul, ceea ce necesită atenție maximă și lucru rapid în tandem cu un partener.
Curățenia a fost finisată la prânz. După o gustare rapidă, mergem să hrănim animalele – aici majoritatea din ele mănâncă o dată pe săptămână. Rația lor de alimentare este concepută astfel, încât reptilele să primească suficient substanțe nutritive și calorii, dar totodată să nu crească rapid.
După o săptămână de voluntariat, a devenit clar că munca la grădina zoologică este pentru oamenii ce au sistemul nervos sănătos și au multă răbdare…

Nu lăsa șopârlele și șerpii să se deshidrateze

Grădina zoologică își începe activitatea de marți. Pe teritoriul întreprinderii apar vizitatorii, copiii aleargă… Totodată, marți este ziua în care reptilele fac baie. În perioada de vară, toate reptilele se deshidratează. Da-da, atunci când toți transpiră, aceste viețuitoare suferă de lipsă de umiditate. Sarcina mea este simplă: cu un dispersor de apă în mâini fac un duș răcoritor reptilelor. În timpul procesului în încăpere este deja cald, iar cu apă devine și umed. Nu pot spune că atmosfera este destul de plăcută… și totodată când temperatura corpului crește, hainele fără milă se lipesc de corp.
În cea de-a doua zi de „provocări la grădina zoologică” nu este necesar de hrănit niciuna din reptile, așa că tot ce rămâne de făcut este să mărunțesc fructele pentru insecte și viermi, după care pot merge acasă.

„Năpârlirea manuală” la agame

Îngrijirea animalelor la grădină zoologică înseamnă oferirea condițiilor de întreținere apropiate celor din natură și respectarea unei liste lungi de reguli necesare pentru menținerea sănătății animalelor din colecție. Una dintre procese este igienizarea, deoarece în afara mediului lor natural animalele au nevoie de ajutor. Despre modul în care este organizată munca în alte secții deocamdată nici nu vreau să mă gândesc, dar în terariu aceasta în mare parte este „muncă manuală”. Deci… antrenăm motricitatea fină.
Mi-au fost încredințate șopârlele. În colecția Grădinii Zoologice din Chișinău există mai multe specii de șopârle, și fiecare dintre ele necesită condiții specifice de îngrijire. Naparlirea la șopârle, dar si la serpi, in conditii naturale este un proces destul de rapid, deoarece ele se mișcă mult. Altceva este năparlirea într-un terariu. Ramuri sunt multe, dar ele sunt decorative. Iarba este joasă și artificială (unele animale în genere nu o au), iar pe perimetrul acvariului e sticlă netedă. Anume din această cauză procesul este mai complex și mai îndelungat. În astfel de situație, crește riscul apariției la animale a bolilor legate de piele. De exemplu, dacă pielea rămâne pe reptile o perioadă mai îndelungată sub formă de zdrențuri și bucăți, există riscul apariției bacteriilor și ciupercilor sub ele. Cu atât mai mult într-un mediu umed.
Munca mea este foarte minuțioasă, necesită atenție maximă, antrenează motricitatea fină, vederea și răbdarea. Miercuri eu cu penseta am „năpârlit” agamele. Pentru toți angajații din secție, procesul menționat nu este complicat: animalele cu ușurință acceptă să vină în mâini la o persoană cunoscută, acceptă să fie mângâiate, nu se străduiesc să sară din mâini pe podea și să se ascundă undeva. Dar și angajații de aici au nervii antrenați… Altceva este la un voluntar nou venit. Lucrul menționat eu îl fac aproximativ în două ore.

Operațiunea „Hai”

Joi a fost ziua mea de aventură. Mi s-a încredințat să fac ordine la iguana verde cu numele Goșa. O șopârlă mare, grăsană, cu o coadă lungă și musculoasă. Este cu solzi, cu barbă, cu gheare și răutăcioasă. De asemenea, ea este predispusă să fugă. În anul 2021 special pentru Goșa a fost construit acvariu nou spațios, amenajat cu o piscină, ramuri pentru cățărat, hamac și un gazon sub o lampă de încălzire cu raze infraroșii – toate condițiile pentru o viață fericită de burlac. Ca un adevărat burlac, Goșa adoră să facă dezordine: împăștie mâncarea, pătează pereții cu labele, linge sticla de la vitrină, răstoarnă apa și așa mai departe. Unele le face din întâmplare, iar câte ceva face special, din răutate. La fel ca în ziua în care l-am cunoscut.
O parte din muncă este de rutină și iguana de obicei nu se opune. Dar, se pare, că Goșa a avut un șoc deosebit de dimineața, deoarece a reușit singur să se murdărească și să păteze ramurile decorate elegant cu frunze. Din fericire, totul era „proaspăt” și s-a spălat cu ușurință, iar apoi trebuia să mă dau la o parte – de treabă s-au apucat angajații cu stagiu în muncă. Operațiunea „Hai” este efectuată concomitent de doi angajați, conform regulamentului securității și sănătății în muncă: unul mereu îl asigură pe celălalt în scopul evitării traumării. Cu siguranță pot să vă spun, că animalele sălbatice sunt foarte periculoase.
În timp ce se pregătesc o vestă groasă și mănuși, Goșa urmărește. Acum, cel mai important este de lucrat rapid, deoarece chiar și o persoană puternică nu va rezista mult timp. Cu o mână deschidem brusc ușa, cu cealaltă ținem ferm cârpa. Trebuie de pătruns rapid în terariu și de încercat de apucat cu putere animalul astfel, încât el să nu fie expus unei lovituri. Goșa, desigur este revoltat de o astfel de atârnare față de sine, șuieră, mușcă, mișcă din labe…
Repede cu ajutorul cârpei se curăță pielea și animalul revine la aspectul lui inițial îngrijit. În doar câteva minute Goșa este liber și curat. Imediat, de parcă ar fi obosit, a mers la odihnă. De partea cealaltă a acvariului, colegii, având emoții, expiră adânc. Apropo, Goșa a fost un animal de companie. Iubitorii de animale exotice de sine stătător l-au crescut, l-au iubit enorm, până au avut destulă răbdare, apoi l-au adus la grădina zoologică. Probabil caracterul său dificil a influențat această decizie, nu altceva.

Scăldatul melcilor

La grădina zoologică, cele mai încărcate cu lucru zile sunt de vineri până duminică, când vin mulți vizitatori. Pentru angajații întreprinderii, aceste zile sunt concomitent ușoare și dificile. În secție, predomină activitatea de rutină, cum ar fi hrănirea și curățarea. Astfel, șopârlelor li se oferă fructe și verdeață, iubitorilor de insecte – greieri, gândaci și viermi. Goșa mănâncă dintr-o lingură o porție de brânză de vaci cu suplimente de vitamine, iar broaștele țestoase și melcii – fac baie.
Cea mai obișnuită activitate din aceste zile este să ștergi geamurile de sticlă de urmele lăsate de copii. Toți vor să se apropie cât mai mult și să vadă cât mai aproape reptilele. Mulți (inclusiv maturii) bat în sticlă, încercând să atragă atenția animalelor. În acest scop, ne înarmam cu o cârpă și, când sunt mai puțini oameni la vitrine, ștergem geamul până devine curat.
Ultima aventură în terariu pentru mine este scăldatul melcilor. În terariul Grădinii Zoologice din Chișinău trăiesc moluște terestre – melci africani uriași. Ca animale de companie, sunt destul de confortabili – mănâncă puțin, nu năpârlesc, nu este necesar să fie scoase la plimbare. Pentru ca moluștele terestre să crească sănătoase spre bucuria stăpânului, este necesar să fie respectate anumite cerințe. S-a dovedit, că scăldatul melcilor nu este cea mai ușoară sarcină, deși s-ar părea că nu este ceva complicat. Însă se interzice scăldatul lor sub robinet, sub apă rece sau fierbinte. La fel se interzice folosirea substanțelor chimice. La fel și vasele pentru baie trebuie dezinfectate înainte de procedură, astfel încât melcii să nu se îmbolnăvească. De asemenea, este necesar să ne asigurăm că melcul nu se va scufunda (se va îneca rapid) și nu se va răni. Dacă melcul s-a ascuns în cochilie, aceasta înseamnă că ceva nu este în neregulă. Astfel de proceduri au loc o dată pe săptămână, iar în acvariile grădinii zoologice trăiesc câteva zeci de melci de diferite dimensiuni și vârste.
După o săptămână de voluntariat, am înțeles că la grădina zoologică pot munci oameni cu sistemul nervos sănătos și răbdători. Desigur, o mulțime de lucruri de rutină au rămas după culise, deoarece pentru creșterea hranei vii (de la greieri până la șoareci) este necesar să se lucreze, iar îngrijirea animalelor din secție nu se limitează la ceea ce a fost descris.

Xenia Merega

Sursa