Papagalii ara sunt uimitori. Sunt păsări mari, cu un penaj superb și foarte ințelepte. Se consideră, că după dezvoltare, acești papagali pot fi comparați cu un copil cu vârsta de 3 ani. Ei cu ușurință învață diferite trucuri și imită diverse sunete. Totodată ei se caracterizează prin ingeniozitate destul de bună, încercând să-și realizeze dorințele. În captivitate ei permanent se distrează, deoarece nu prea au cu ce se ocupa…
Perechea de ara care se întreține la Grădina Zoologică din Chișinău este foarte atractivă. Cândva aceste păsări pozau pentru fotografii, apoi s-au stabilit cu traiul în colecția noastră, într-o volieră special amenajată. „Apartamentul” ei îl schimbă de câteva ori pe an, mutându-se în perioada rece în încăperile călduoase din interiorul volierelor destinate papagalilor.
Distrându-se, ara roșu și albastru-auriu sar pe crengi, atârnă de ghirlande din dulciuri (mărgele de fructe), rod cu ciocul lor puternic rod tot ce găsesc în cale. Totodată, păsările învață să imite diferite sunete. Ei au o colecție de sunete interesante, dar cele mai amuzante sunt lecțiile de limba română. Este imposibil să înregistrezi de aproape cu o cameră… Când le atragi atenție, păsările imediat se prefac că nu au nimic de-a face cu asta și se ocupă de chestiile sale… dar noi am reușit să le ascultăm pe ascuns!