Rația de alimentare a păsărilor, ce fac parte din sectorul „păsări exotice” a Grădinii Zoologice din Chișinău, include aproape toată gama de citrice, fructe și fructe cu semințe. Pentru fiecare specie de păsări este prevăzută o anumită rație de alimentare, în care sunt luate în considerație nu numai preferințele gustative ale păsărilor, dar și caracteristicile anatomice ale acestora.
Cartea rațiilor de alimentare a păsărilor care se întrețin în acest sector are multe pagini … Astfel, de exemplu, perechea de papagali ara sunt pasionați de fructe cu semințe, iar papagalii Rosella cu plăcere mănâncă amestecul din semințe cu ovăz si mei. Pentru peruși, pe primul loc se află meiul.

Zilnic, păsările din colecția menționată primesc produse suculente și terciuri. Pe primul loc la ele sunt merele și aproape toate citricele, iar pe locul doi sunt terciurile din hrișcă, orez și mei. Sunt și nuanțe – papagali Jaco preferă mai mult citricele, iar papagalii cu guler adoră merele. Este curios faptul, că pentru păsările care se întrețin în grădina zoologică este necesar de preparat mâncare. Unul dintre cele mai importante procese este tăierea. Astfel, păsărilor se dă morcov nu doar tăiat în inele, dar și sub formă bețișoare, cuburi și alte forme. Și acest lucru se face din cauza, că iarna, păsările au nevoie de divertisment și de ocupații mai multe ca de obicei, deoarece păsările nu interacționează cu vizitatorii și ele nu au suficientă comunicare. Această ocupație vara este asigurată de produse proaspete, sub formă de ramuri de tei, salcie, salcâm, pe care păsările le mănâncă în câteva ore. Iarna ele se plictisesc. Dar există o soluție – jucăriile, pe care vi le-am arătat săptămâna aceasta. Aceste jucării sub formă de coșuri de diferite forme, suspendate, umplute cu un amestec de fân, conuri, scoarță, ramuri, paie tec. Printre toate acestea se ascund deliciile sub formă de semințe, fructe uscate
etc. În acest mod păsările au ocupație pentru toată ziua.
Totodată, păsările cu astfel de ocupații își mențin vitalitate la un nivel înalt și se încălzesc în timpul jocurilor în voliere. Temperatura ideală pentru papagali este de 220-240C, însă uneori în voliere temperatura scade până la 180C. Nu este periculos, dar e neplăcut și inutil. De așteptat până când vor crește temperaturile în voliere este mai plăcut în timpul jocurilor active.